Tuleva talvi ja energiamarkkinoiden epävarmuus ovat saaneet taloyhtiöt miettimään tarkasti energiankulutustaan. Sähkön, lämmön ja veden säästäminen on kannattavaa, koska energiankulutus vaikuttaa merkittävästi asumisen kustannuksiin.

Helsingin kaupunki tarjoaa taloyhtiöille maksutonta ja puolueetonta energianeuvontaa. Tästä jutusta löydät asiantuntijoiden vinkit siitä, mitä taloyhtiössä kannattaa tehdä energian ja rahan säästämiseksi jo tänä talvena.

Nopeat ja edulliset keinot energiansäästöön

Taloyhtiöillä on monia keinoja säästää energiaa nopeasti ilman merkittäviä investointeja. Nämä pienemmät ja kevyemmät keinot kannattaa ottaa ensimmäisenä käyttöön.

1. Yleisten tilojen lämpötilojen säätäminen

Usein taloyhtiöiden yleisissä tiloissa on liian lämmintä, joten lämpötilat kannattaa tarkistaa ja säätää. Kerrostaloissa rappukäytäville riittää 17 °C, varastoihin 12 °C ja autotalleihin ja -halleihin 5 °C. Nyrkkisääntönä on, että yhden asteen lämpötilamuutos laskee energiankulutusta noin 5 %.

2. Asukkaiden kannustaminen

Taloyhtiön asukkaille kannattaa viestiä energiatehokkaista asumistottumuksista. On myös tärkeää, että asukkaat tietävät, millaisista vioista tulee ilmoittaa huoltoyhtiöön tai isännöitsijälle. Esimerkiksi pienet vesivuodot vessanpöntöissä voivat tuntua asumisen kannalta harmittomilta, mutta niistä voi kertyä taloyhtiölle tuhansien eurojen ylimääräinen vesilasku.

Viestintään löytyy hyviä ilmaisia materiaaleja HSY:ltä. Materiaaleja voi jakaa sähköisesti tai paperisina. Energiatehokkaan asumisen avaimet -osakkaan opasta voi myös tilata maksutta tulosteena HSY:ltä.

3. Saunavuorojen keskittäminen

Taloyhtiön saunavuorot kannattaa järjestää tiiviisti lähelle toisiaan. Jos saunavuorojen välissä on tyhjää, kannattaa tyhjille paikoille siirtää esimerkiksi päivän ensimmäinen tai viimeinen saunavuoro.

Kiukaan lämmitys vie saunomisessa eniten energiaa. Jos saunavuorot onnistutaan järjestämään peräkkäin, on saunaa fiksua lämmittää mieluummin muutamana päivänä pitkään, kuin useampana päivänä lyhyesti.

Myös saunakivien kunto ja saunan lämpötilat kannattaa tarkistaa, koska ne vaikuttavat saunan energiankulutukseen merkittävästi.

4. Automaation tarkistaminen ja säätäminen

Taloyhtiöissä on usein käytössä automaatioita esimerkiksi valaistuksen, ilmanvaihdon ja lämmityksen ohjaamiseen. Joissakin taloyhtiöissä automaatiota käytetään myös esimerkiksi sadeveden juoksutorvien ja ajoramppien sulanapitoon ja saattolämmitykseen.

Taloyhtiön kannattaa tarkistuttaa automaatio-ohjelmat ammattilaisella, ja pyytää optimoimaan ne tarpeenmukaisiksi. Joissain taloyhtiöissä esimerkiksi sadeveden juoksutorvien sulanapitolämmitys on ollut päällä kesät talvet, vaikka sen pitäisi olla päällä vain nollakeleillä.

Nopeita säästöjä pienillä investoinneilla

Alkavan talven energiankulutusta voi vähentää myös tekemällä pieniä hankintoja taloyhtiöön. Lähtötilanteesta riippuen näillä toimenpiteillä voi olla suuriakin vaikutuksia taloyhtiön energiankulutukseen.

5. Yleisten tilojen tiivisteet kuntoon

Onko rappukäytävässä vetoisaa – paistaako päivä karmeista läpi? Tarkistakaa taloyhtiön yleisten tilojen ikkunoiden ja ovien tiivisteet. Jos korjattavaa löytyy, teettäkää tiivisteiden vaihto ammattilaisella. Rappukäytävien, tuuletusparvekkeiden sekä varastojen ikkunoiden ja ovien ilmavuodot voivat hukata jopa 10 % koko taloyhtiön lämmöstä.

6. Pihan ja yhteistilojen lamput ledeiksi

Led-lamput käyttävät vain murto-osan muiden lampputyyppien sähkönkulutuksesta. Kannattaa vaihtaa taloyhtiön pihan ja yhteistilojen valaisimet ledeiksi. Lisäksi on hyvä harkita valaistuksen ohjauksen päivittämistä. Vähemmän käytettyihin tiloihin voi asentaa valaistuksen ohjaamiseen liiketunnistimet.

7. Salakavalat vesivuodot kuriin

Pienetkin vesivuodot esimerkiksi vessanpöntöissä voivat aiheuttaa taloyhtiölle tuhansien eurojen turhia vesikustannuksia. Ongelman paljastamiseksi on kehitetty vuotovahtipalveluita, jotka ilmoittavat, jos vesimittari hiipii tasaisesti eteenpäin esimerkiksi öisin, kun asukkaat nukkuvat.

Muista myös tiedottaa asukkaille, että liruttavista vessanpöntöistä ja muista vuodoista on tärkeää ilmoittaa taloyhtiölle.

8. Veden säästäminen suuttimilla

Ainakin yleisiin tiloihin kannattaa vaihtaa vettä säästävät porehanat ja suuttimet, jotka auttavat vähentämään vedenkulutusta. Ne kannattaa asentaa asuntoihinkin, mutta se voi vaatia taloyhtiöltä enemmän suunnittelua ja osakkaiden hyväksynnän.

Taloyhtiöissä on nykyään käytössä esimerkiksi valaistuksen automatiikkaa, joka kannattaa optimoida. Lisäksi lamput kannattaa vaihtaa ledeiksi.

Suunnittelun kautta kohti suurempia säästöjä

Jotkut energiansäästötoimenpiteet vaativat enemmän suunnittelua ja investointeja, ja osa vaatii myös valtuutuksen yhtiökokoukselta. Siksi taloyhtiön hallituksen kannattaa nostaa katse horisonttiin ja ryhtyä edistämään säästöjä jo tuleviksikin talviksi.

9. Vedenpaine kuriin paineenalennusventtiilillä

Pyytäkää huoltoyhtiötä tarkistamaan taloyhtiön vedenpainetilanne ja vesikalusteiden virtaamat. Helsingissä käyttövesiverkoston paineet ovat yleensä liian korkeat taloyhtiöiden tarpeisiin nähden. Tämä tarkoittaa, että vettä tulee hanoista taloyhtiöissä turhan kovaa, ja vettä kuluu enemmän kuin sopivilla paineilla.

Jos vesiverkoston paine on tarpeettoman korkea, taloyhtiön vedenkulutusta kannattaa hillitä paineenalennusventtiilillä, joka asennutetaan käyttövesilinjaan. Tällöin käyttöveden paine laskee koko taloyhtiössä sopivammalle tasolle.

10. Lämmitysverkoston tasapainottaminen

Lämpö ei aina jakaudu tasaisesti eri asuntojen välillä, eli osa asunnoista on liian viileitä ja osa turhan kuumia. Taloyhtiöissä tämä johtaa usein tilanteeseen, jossa koko taloyhtiötä ylilämmitetään, jotta kenelläkään ei olisi kylmä. Ongelma kannattaa korjata hankkimalla lämmitysverkoston tasapainotus ja huuhtelu, joiden avulla lämpö saadaan taas jakautumaan tasaisemmin taloyhtiössä.

11. Lämmityksen ohjausjärjestelmän päivittäminen

Helsinkiläisissä taloyhtiöissä on tyypillistä, että talon lämmitysjärjestelmä säätyy automaattisesti ulkolämpötilan mukaan. Pelkkä ulkolämpötila ei kuitenkaan aina kerro totuutta asuntojen sisälämpötiloista, sillä tuulinen ja tyyni sää voivat vaikuttaa sisälämpötilaan eri tavalla. Lämmityksen ohjausjärjestelmä on hyödyllistä päivittää älykkäämmäksi, jolloin lämmitystä ohjataan sisälämpötilan mukaan.

Yksi vaihtoehto on lämmityksen keskitetty ohjaaminen muutaman sisälämpötilamittauksen perusteella. Toinen vaihtoehto on, että kaikkiin asuntoihin asennetaan digitaaliset älytermostaatit. Ne mahdollistavat tarkemman lämpötilojen säädön asunnoissa, jolloin energiansäästön lisäksi myös asumismukavuus paranee.

12. Lämpöä heijastavat kalvot patterien taakse

Patterit sijaitsevat yleensä lähellä ulkoseiniä. Lämmönkulutuksen pienentämiseksi pattereiden taakse on mahdollista asennuttaa lämpöä heijastavat kalvot, jotka heijastavat lämpöä seinän pinnasta takaisin asuntoon päin. Näin huoneilmaan tarkoitettua lämpöä katoaa vähemmän ulkoseinän rakenteisiin. Lämpöä heijastavat kalvot kannattaa asennuttaa sekä asuntoihin että taloyhtiön yhteisiin tiloihin.

13. Asuntojen tiivisteet kuntoon

Asuntojen ikkunoiden ja ovien tiivisteet ovat merkittävässä roolissa talon lämpöhukan kannalta, aivan kuten yleisten tilojen tiivisteetkin. Asuntojen tiivisteiden vaihto kannattaa, jos tiivisteet ovat jo kuluneet ja jos niiden väleistä vuotaa ilmaa. Taloyhtiössä on hyvä tiedostaa, että jos asennus jätetään asukkaiden vastuulle, jäävät tiivisteet yleensä joltain asukkaalta aina asentamatta. Tiivisteen laadusta ei myöskään ole järkevää tinkiä, sillä huonolaatuiset tiivisteet täytyy vaihtaa jo muutaman vuoden kuluttua uudestaan.

14. Lisäeristys yläpohjaan

Yläpohjan ja katon kautta häviää usein merkittäviä määriä lämpöä harakoille. Jos taloyhtiölläsi on yläpohjassa kulkutilaa (eikä esimerkiksi häkkivarastoja) kannattaa harkita yläpohjaan lisäeristystä.

Helsinkiläisten taloyhtiöiden kattojen lämpöhukasta saa suuntaa antavan arvion tarkastelemalla lämpökamerakuvaa HSY:n karttapalvelusta.

15. Kylmäkellareiden päivitys

Kylmäkellarien käytöstä kannattaa kysellä osakkailta ja asukkailta. Jos kylmäkellarit ovat vähällä käytöllä, niin kylmälaitteet kannattaa poistaa käytöstä. Myös viilennetyn kellaritilan pienentäminen ja vanhojen laitteiden uusinta tai huolto kannattaa, jos viilennyslaitteet ovat vanhat. Kylmäkellareiden tilalle voi myös harkita esimerkiksi muutamien lukollisten jääkaappien hankintaa kokonaisen huonetilan viilentämisen tilalle.

Lämpöhukan vähentäminen voi pienentää taloyhtiön lämmityskuluja merkittävästi.

Isommat energiaremontit voivat puolittaa lämpölaskun

Suurempien energiaremonttien avulla taloyhtiön on mahdollista jopa puolittaa energiakulut. Remontin toteuttamiseen voi mennä parikin vuotta riippuen siitä, kuinka nopeasti taloyhtiössä edetään suunnittelussa ja päätöksenteossa.

Suunnittelu kannattaa aloittaa selvittämällä, millaisista remonteista olisi taloyhtiölle eniten hyötyä. Jos taloyhtiössä ei ole vielä ollenkaan mietitty energia-asioita, yksi hyvä etenemistapa on energiakartoituksen teettäminen konsultilla. Energiakartoitus kertoo, millainen energiaremontti olisi kannattava taloyhtiölle.

16. Aurinkopaneelit katolle

Yhä useampi taloyhtiö on jo asentanut aurinkopaneelit katolleen. Nykyään taloyhtiössä tuotettua aurinkosähköä voidaan hyödyntää taloyhtiön lisäksi myös asukkaiden henkilökohtaisten sähkölaskujen pienentämiseen. Tätä kutsutaan hyvityslaskennaksi. Hyvityslaskennan ansiosta taloyhtiöissä on tullut kannattavaksi toteuttaa isompia ja kustannustehokkaampia aurinkosähköjärjestelmiä. Aurinkosähkön hankinnassa kannattaa seurata Motivan ohjeita.

17. Ilmanvaihdon hukkalämpö talteen

Jos taloyhtiössäsi on koneellinen poistoilmanvaihto tai koneellinen ilmanvaihto, kannattaa selvittää poistoilmalämpöpumpun asentamisen tai poistoilman lämmön talteenoton mahdollisuus.

Poistoilmassa eli asunnoista ulos puhallettavassa ilmassa on paljon lämpöä, jota hyödyntämällä talon energiankulutusta voidaan alentaa merkittävästi. Esimerkiksi pitäjänmäkeläinen taloyhtiö säästi tällä tavoin kolmanneksen energiakuluissa. Voit lukea taloyhtiön kokemuksista verkkosivuiltamme.

18. Maalämpö ja ilma-vesilämpöpumput

Monet taloyhtiöt ovat vaihtamassa tai vaihtaneet kaukolämmön maalämpöön. Jos maalämmön käyttöönotto ei taloyhtiössä ole mahdollista, ovat ilma-vesilämpöpumput toinen mahdollisuus.

Maalämpö voi poistaa taloyhtiössä kaukolämmön tarpeen kokonaan, mutta laitteisto vaatii toimiakseen sähköä. Tällä hetkellä sähkön hintakehitys on epävarmaa, mutta maalämpöhankkeet ovat silti olleet kannattavia. Ilma-vesilämpöpumppu puolestaan vähentää kaukolämmön tarvetta kesällä, keväällä ja syksyllä, mutta talvella rakennuksen lämmittämiseen tarvitaan myös toinen lämmönlähde (esimerkiksi kaukolämpö).

Lisätietoa maalämmön hyödyntämisestä saat artikkelistamme.  Voit lukea myös helsinkiläisten taloyhtiöiden toteuttamista maalämpöhankkeista ja muista energiaremonteista.

19. Energiaremontit osana peruskorjauksia

Jos taloyhtiössäsi on tulossa jokin korjaushanke – esimerkiksi putki-, piha- tai julkisivuremontti – kannattaa selvittää, miten rakennuksen energiatehokkuutta voisi parantaa samassa yhteydessä. Katso ja lataa lista siitä, miten energiansäästöä voi edistää osana erilaisia korjaushankkeita.

20. Hyödynnä asiantuntijoiden apu

Lähes jokaisesta taloyhtiöstä on mahdollista löytää taloudellisesti kannattavia keinoja energian säästämiseen. Helsingin kaupungin energia-asiantuntijat antavat helsinkiläisille taloyhtiöille puolueetonta neuvontaa alkuun pääsemiseksi. Helsinkiläiset pientalojen asukkaat voivat puolestaan ottaa yhteyttä HSY:n energianeuvontaan.

Taloyhtiön energia-asioihin ja tekniikkaan voi syventyä tarkemmin myös taloyhtiöiden energiaekspertti -kurssilla. Kurssi on ilmainen, ja sen voi halutessaan suorittaa itsenäisesti verkossa.

Lue lisää energiaremonteista taloyhtiöissä:

Hel.fi/energiaremontti

 

Viimeisimmät artikkelit