Aineistoja energiaremonttiin
Tältä sivulta löydät materiaaleja taloyhtiön energiatehokkuusasioiden kehittämiseen sekä energiaremontin valmisteluun ja toteutukseen.
Esimerkkejä energiaremonteista
Esimerkkejä energiaremonteista
Helsinkiläisissä taloyhtiöissä on toteutettu ja toteutetaan paljon energiatehokkuustoimia. Muiden esimerkeistä voit löytää inspiraatiota oman taloyhtiösi energiaremonttiin. Seuraavista linkeistä löydät kaupungin toimittamia artikkeleita helsinkiläisten taloyhtiöiden toteuttamista energiaremonteista ja tehokkuustoimenpiteistä kerrostaloissa.
Maalämpö
- Maalämpö ja uudet ikkunat 1950-luvun talossa Herttoniemessä
- Maalämpö ja aurinkopaneelit 1960-luvun talossa Lauttasaaressa
- Maalämpö ja kokonaisvaltainen remontti 1960-luvun talossa Vuosaaressa
- Maalämpö ja maaviilennys 1930-luvun talossa Töölössä
- Maalämpö ja maaviilennys leasingrahoituksella 1930-luvun talossa Meilahdessa
Poistoilmalämpöpumppu (PILP)
- Poistoilmalämpöpumppu (PILP) ja aurinkopaneelit 1960-luvun talossa Vallilassa
- Poistoilmalämpöpumppu (PILP) 1970-luvun talossa Pitäjänmäessä
- Poistoilmalämpöpumppu (PILP) ja lisäeristys 1970-luvun talossa Pasilassa
Ilma-vesi-lämpöpumppu ( IVLP)
Aurinkopaneelit
- Aurinkopaneelit suojellussa 1860-luvun talossa kantakaupungissa
- Poistoilmalämpöpumppu (PILP) ja aurinkopaneelit 1960-luvun talossa Vallilassa
- Maalämpö ja aurinkopaneelit 1960-luvun talossa Lauttasaaressa
Älykäs lämmityksen ohjaus
Energiakartoitus
Energiakartoitus
Energiakartoituksessa selvitetään taloyhtiöllesi kannattavia ja mahdollisia isompia energiatehokkuustoimenpiteitä. Energiakartoitus on järkevää hankkia silloin, jos taloyhtiösi ei vielä ole perehtynyt energia-asioihinsa. Energiakartoitus kannattaa hankkia puolueettomalta asiantuntijayritykseltä. Ennen kartoituksen hankintaa kannattaa kuitenkin ottaa yhteyttä Helsingin energia-asiantuntijoihin sopivan kartoitustavan valitsemiseksi.
Mitä energiakartoituksessa kannattaa huomioida?
Energiakartoituksen teettämiseen vinkkejä ja perustietoa saat kirjoittamastamme artikkelista sekä Helsingin kaupungin energia-asiantuntijoilta.
Ehdota energiakartoitusta yhtiökokouksellesi
Mikäli et toimi taloyhtiösi hallituksessa, paras mahdollisuutesi edistää energiaremonttia on taloyhtiön yhtiökokous. Yhtiökokouksessa voit ehdottaa energiakartoituksen hankkimista. Löydät valmiin tekstipätkän, jolla ehdottaa energiakartoitusta ja muut ohjeemme tältä sivulta.
Energiakartoituksen tarjouspyyntöpohja
Saat alustavan tarjouspyyntöpohjan energiakartoituksen hankkimiseksi ottamalla yhteyttä yhteydenottolomakkeella, tai pyytämällä pohjaa sähköpostilla suoraan osoitteesta energiaremontti(at)hel.fi. Tarjouspyyntöpohjaa pitää aina räätälöidä jokaista taloyhtiötä varten erikseen.
Palveluntarjoajia energiaremonttiin ja kartoituksiin
Palveluntarjoajia energiaremonttiin ja kartoituksiin
Jos etsit palveluntarjoajia energia-asioiden kartoituksen tai energiaremontin toteutukseen, tutustu palveluntarjoajalistaan. Lista päivittyy yhä. Kannattaa myös kysellä palveluntarjoajista suosituksia ja kokemuksia tutuilta ja naapureilta.
Maalämpö taloyhtiöön
Mistä tiedän, soveltuuko maalämpö taloyhtiööni?
Maalämpö on yleistyy Helsingissä taloyhtiöiden energianlähteenä nopeasti. Lue sivustomme artikkelista(linkki), miten helsinkiläinen taloyhtiö voi alkaa selvittää kiinteistönsä soveltuvuuden maalämmölle. Maalämpö on usein energia- ja kustannustehokas ratkaisu suurempienkin asuinkiinteistöjen lämmitykseen ja myös jäähdytykseen.
Oppaita taloyhtiön energiatehokkuuteen
Energiahukasta energiaviisauteen -opas taloyhtiöille
Energiahukasta energiaviisauteen -opas kertoo kokonaisvaltaisesti taloyhtiön energiatehokkuuden parantamisesta ja energia-asioiden huomioimisesta vuoden ympäri. Opas löytyy PDF-muodossa Suomen Green Building Councilin sivulta (linkki). Opas on toteutettu Ilmastoviisaat taloyhtiöt-hankkeessa.
Energiatehokkaan asumisen avaimet – osakkaan opas
HSY on toteuttanut asukkaille ja osakkaille suunnatun energiatehokkuusoppaan. Voit avata ja ladata osakkaiden oppaan PDF-muodossa HSY:n sivuilta(linkki). HSY:ltä voit lisäksi tilata oppaan ja muita materiaaleja ja tietoiskuja painettuna ilmaiseksi vaikka kaikkiin asuntoihin. Tarkastele muita materiaaleja HSY:n energianeuvonnan sivuilla.
Taloyhtiön hallituksen viestintäopas energiatehokkuudesta
HSY on tehnyt taloyhtiöiden hallituksille oman viestintäoppaan energiatehokkuudesta. Viestintä on todella olennainen osa taloyhtiön energiatehokkuutta ja toimivuutta ylipäätään. Oppaan voit ladata PDF-muodossa tältä HSY:n sivulta (linkki).
Energiatehokkuutta korjaushankkeisiin
Listaus taloyhtiön korjaushankkeissa huomioitavista energiatoimista
Mietityttääkö, mitä energia-asioita taloyhtiön kannattaisi huomioida tai harkita toteutettavan esim. putkiremontin aikana? Energianeuvonta on koonnut listauksen siitä, millaisia energiatoimia taloyhtiön eri korjaushankkeiden yhteydessä voisi toteuttaa tai joihin voisi varautua. Energiatehokkuutta korjaushankkeisiin listaukseen voit tutustua verkkosivuillamme(linkki), tai ladata PDF-koonnin omalle koneellesi tästä (linkki).
Sähköauton latauspaikkojen rakentaminen
Sähköauton latauspaikkojen rakentaminen
Lue, miten sähköautojen latauspaikkoja kannattaa edistää taloyhtiössä ja miten latauspisteiden hankinta etenee sivustomme artikkelista (linkki). Sivun lopusta löydät myös linkkejä muihin hyviin materiaaleihin liittyen sähköautojen latauspaikkoihin.
Kaupungin muut palvelut taloyhtiöille
Täydennysrakentaminen
Helsingin kaupungin maksuton täydennysrakentamispalvelu neuvoo ja tukee täydennysrakentamisprosessissa. Taloyhtiö saattaa täydennysrakentamisella pystyä rahoittamaan isojakin korjaushankkeitaan. Lue lisää taloyhtiösi mahdollisuuksista täydennysrakentamisen sivuilta: taydennysrakentaminen.hel.fi ja ota yhteyttä sähköpostitse osoitteeseen: taydennysrakentaminen@hel.fi.
Hissiasiamies
Helsingin kaupungin hissiprojekti tarjoaa maksutonta neuvontaa helsinkiläisille taloyhtiöille jälkiasennushissien hankintaan liittyvissä kysymyksissä. Kutsu Helsingin kaupungin hissiasiamies tutustumaan taloyhtiöönne; hänen kanssaan voitte yhdessä kartoittaa jälkiasennushissin erilaiset toteutusmahdollisuudet, yksilölliset ratkaisuvaihtoehdot ja ratkaisuvaihtoehdoista aiheutuvat alustavat hankintakustannusarviot. Hissiasiamiehellä on monipuolinen kokemus Helsingissä jo toteutetuista ja suunnitteilla olevista jälkiasennushankkeista. Ota yhteyttä hissiasiamies Simo Merilään puhelimitse (09) 310 36122 tai sähköpostilla (etunimi.sukunimi@hel.fi).
Korttelipihan perustamisopas
Korttelipihan perustamisopas kertoo, miten taloyhtiöt ja asukkaat voivat kehittää pihoja yhdessä ja lopulta synnyttää vehreitä korttelipihoja. Opas on syntynyt yhteistyössä Korttelipihat takaisin! –asukasliikkeen, FEMMA Planningin sekä Helsingin kaupunkiympäristön toimialan kanssa. Opas löytyy osoitteesta https://korttelipihat.hel.fi/