07.6.2021

Huomioi nämä 5 asiaa, ennen kuin teetät energiaselvityksen

Teksti Auli Honkanen Asiantuntija Jenni Venäläinen
Huomioi nämä 5 asiaa, ennen kuin teetät energiaselvityksen

Ennen rakennuksen energiaremonttia on viisasta tehdä perusteellinen energiaselvitys, jotta taloa remontoidaan niiltä osin ja siinä järjestyksessä, joka on kaikkein taloudellisinta. Energiaselvityksen tekijäksi kannattaa valita ammattilainen, joka osaa asiansa. Mutta miten sellaisen löytää? Tässä asiantuntijan vinkit pätevän energiakonsultin löytämiseksi.

Energiaselvityksessä tarkastellaan rakennuksen energiankulutukseen vaikuttavat tekijät, kuten lämmitysjärjestelmän sekä ilmanvaihdon toiminta, rakennuksen rakenteiden ja ikkunoiden kunto, ja näihin liittyvä säästöpotentiaali.  Näiden tietojen pohjalta ammattilainen pystyy laatimaan talolle suunnitelman, jonka avulla korjaukset kohdistetaan energiatehokkuuden kannalta olennaisiin toimenpiteisiin ja oikeassa järjestyksessä.

Helsingin kaupungin asuntojen projektipäällikkö Jenni Venäläinen antaa viisi vinkkiä, joilla energiaselvityksen kilpailutus onnistuu.

1.      Kilpailuta energiaselvityksen tekoon vain puolueettomat konsultit

Koko taloyhtiön energiaselvitysprosessi lähtee kilpailutuksesta. Jos tilaat energiaselvityksen tekoon laitevalmistajalle työskentelevän konsultin, on selvää, että hän tekee selvityksen oman yrityksen laitteiden pohjalta. Tällainen selvitys ei välttämättä ole täysin objektiivinen. Silloin on tärkeää, että tarjousten tulkitsemisessa käytetään puolueetonta asiantuntijaa. Konsultin suosittelema laite saattaa toki olla rakennuksen energiaratkaisuihin soveltuva, mutta se ei välttämättä ole markkinoiden paras. Siksi selvitys on viisainta teettää puolueettomalla taholla.

Konsultin tehtävä on selvittää, millä keinoilla rakennuksen energiatehokkuutta voidaan parantaa kaikkein kannattavimmin ja missä järjestyksessä remontointi on järkevintä.

2.      Kilpailuta vähintään kolme energiaselvityksen tekijää, mieluummin useampi

Pyydä tarjous vähintään kolmelta energiaselvityksen tekijältä, jotta hintatasoa ja tarjousten sisältöä on helpompi vertailla. Jos taloyhtiö on pieni, saattaa käydä niin, ettei tarjouksia saada tarpeeksi. Tästä syystä useamman tarjouspyynnön lähettäminen kannattaa.

3.      Liitä tarjouspyyntöön selvitys taloyhtiöstä

Tarjouspyynnön liitteeksi on hyvä koota tietopaketti taloyhtiöstä. Jos yksi dokumentti pitäisi nimetä, niin ehdottomasti se on isännöitsijän todistus. Siitä selviävät olennaiset tiedot taloyhtiön historiasta, tekniikasta, energiankulutuksesta, taloudellisesta tilanteesta, yhtiön rakennuksista ja niiden kunnosta, sekä tehdyistä ja tulevista korjauksista. Tarvittaessa voit liittää mukaan myös tuntitason kulutusdataa kaukolämmön ja sähkönkulutuksen osalta. Tämä tieto löytyy Oma Helen -palvelusta, jos rakennus kuuluu kaukolämpöverkkoon ja sijaitsee Helsingin alueella.

4.      Pyydä konsulteilta aiemmat referenssit eli soveltuuko heidän työkokemuksensa taloyhtiön energiaselvityksen tekoon

Aiemmilla referensseillä ja kokemuksella on suuri merkitys. Pelkkää tarjouksen hintaa ei kannatta tuijottaa, sillä myöhemmin saattaa ilmetä, ettei konsultilla ollut aiempaa kokemusta energiaselvityksen tekemisestä.

Kilpailutuksessa saatujen referenssien pohjalta kannattaa ottaa yhteyttä aiempiin asiakkaisiin ja kysellä kokemuksia selvityksen tasosta ja yhteistyön laadusta.

5.      Pyydä visio strategiasta taloyhtiölle, jotta energiatehokkuus paranisi

Isompien toimenpiteiden, kuten linjasaneerauksen yhteydessä on aina syytä miettiä myös energiaremonttia. Kokenut energiakonsultti osaa auttaa talon korjausstrategian ja oikean remonttijärjestyksen laatimisessa. Remonttien järjestyksellä on merkitystä, ettei esimerkiksi aurinkopaneeleita asenneta, jos kattoremontti on tulossa myöhemmin. Ennen maalämmön rakentamista on myös syytä tehdä energiankulutuksen vähentämiseen liittyvät toimet, jotta maalämmön rakentamisen kuluissa säästettäisiin.

Helsingin kaupungin energia-asiantuntijat auttavat!

Muista myös, että voit pyytää apua Helsingin kaupungin energia-asiantuntijoilta esimerkiksi tarjousten vertailemisessa ja muissa selvityspyynnöissä. Energia-asiantuntijoiden neuvontapalvelu on ilmaista helsinkiläisille taloyhtiöille.

Näissä asioissa energianeuvojat auttavat taloyhtiöitä:

  • Alkuun pääseminen ja sopivien energiaselvitysten tilaaminen
  • Taloyhtiön saamien energiaselvitys- ja -urakkatarjousten arviointi
  • Neuvonta rakennuslupavaiheessa
  • Taloudellisten avustusten hakeminen ARA:sta.

Ota yhteyttä kaupungin energia-asiantuntijoihin lomakkeen (linkki) kautta.

Asiantuntijaneuvonnasta vastaa rakennusvalvonnan Energiarenessanssi-tiimi (energiaremontti@hel.fi). Tiimipäällikkönä toimii Aleksi Heikkilä.

Viimeisimmät artikkelit