Kaupungistumisbuumin myötä Itä-Pasilaan nousi 1970-luvulla kerrostaloja kokonaisen kaupunginosan verran. Monet niistä ovat tällä hetkellä kipeästi energiaremontin tarpeessa.  

Helsingin Itä-Pasilassa sijaitsevan Asunto Oy Asemapäällikönkatu 2:n energiaremontti sai alkunsa vuotavista elementtisaumauksista.  Rakenteesta löytyi paikoittain heikkouksia, joista kosteutta pääsi sisään. Pelkkien saumauksien korjauksen sijaan taloyhtiö saikin suunniteltavakseen mittavan energiaremontin.

Energiaremontti kannatti

Remonttia lähdettiin suunnittelemaan vauhdikkaasti, mutta järjestelmällisesti.

Korjaussuunnitelman perustella päätettiin, että taloon on tehtävä julkisivukorjaus, joka päätettiin toteuttaa lisälämmöneristyksellä ja lämpörappauksella. Lisäksi kaikki talon ikkunat vaihdettiin. Koska lämmitys oli yksi talon isoimmista energiasyöpöistä, päätettiin taloon tehdä myös lämmön talteenotto.

Remontti toteutettiin tarkasti kilpailutetuilla asiantuntijoilla. Korjauksen kokonaiskustannukset olivat muutaman miljoonan luokkaa, mutta budjetissa pysyttiin.

”Taloyhtiö on niin iso, että korjauskustannukset ovat silloin tätä suuruusluokkaa. Jos emme olisi tehneet näitä korjauksia, viivyttely olisi tullut maksamaan lisää”, taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja Matti Lehtonen täsmentää.

Lähes 200 000 euron säästöt lyhyessä ajassa

Remontti on ollut jo nyt erittäin kannattava. Kaukolämmön kustannukset ovat pudonneet puolella ja myös hiilijalanjälki on pudonnut merkittävästi. Hiilijalanjälkeä pystytään nykyisin myös seuraamaan taloyhtiössä helposti uudella tekniikalla.

”Lämmöntalteenottolaitteisto käynnistettiin marraskuussa 2018. Siitä hetkestä tähän päivään taloyhtiössä on säästetty vajaat 190 000 euroa”, Lehtonen iloitsee.

Remonttia varten otettiin pankkilaina viidentoista vuoden laina-ajalla. Osa osakkaista maksoi lainan kerralla pois ja loput maksavat sitä pääomavastikkeessa. Tilannetta tarkastellaan joka vuosi uudelleen säästöjen valossa.

Talojen modernisointi jatkuu

Seuraavana suunnitelmissa on remontoida autohalli ja sähköistää kaikki autopaikat. Keskusteluissa on ollut asentaa talon katolle aurinkokennot, ja myös maalämmön mahdollisuus kiinnostaa. Hyvin mennyt energiaremontti jätti jälkeensä positiivisen asenteen myös tulevaisuuden remontteja kohtaan.

”Jos kaikki helsinkiläiset taloyhtiöt tekisivät tämän, syntyisi iso energiansäästö ja kaupungin koko hiilijalanjälki pienenisi merkittävästi”, kannustaa Matti Lehtonen.

Matti Lehtosen 4 vinkkiä onnistuneeseen remonttiin 

  1. Teettäkää perusteellinen kuntotutkimus.Remonttiin ei pidä lähteä mutu-tuntumalla. Kuntotutkimus tarjoaa faktaa korjaustarpeista, joista taloyhtiössä ei välttämättä ole mitään käsitystä.
  2. Selvittäkää ammattilaisten referenssit ja taustat. Riittävät selvitykset ja referenssit ovat tärkeitä, jotta taloyhtiössä voidaan olla varmoja tehdyistä päätöksistä.
  3. Minimoikaa yllätykset.Kilpailutusasiakirjojen on hyvä olla tarkkaan mietittyjä ja riittävän kattavia. Rahoitussuunnitelmassa on syytä ottaa huomioon tietty marginaali yllätysten varalta.
  4. Informoikaa asukkaita.Valitse asukkaiden informointiin sopivat viestintäkeinot, jotta remontti menee helpommin läpi.

 

Lue lisää, kuinka saat energiaremontin tehokkaasti aluille myös omassa taloyhtiössäsi. Haluatko toteuttaa energiaremontin Helsingissä? Ota yhteyttä puolueettomaan ja maksuttomaan Taloyhtiöiden energianeuvontaan tällä lomakkeella.

Viimeisimmät artikkelit