Yhteiskäyttöiset kulkuvälineet

Yhteiskäyttöiset kulkuvälineet sujuvoittavat kaupunkilaisten liikkumista Helsingissä. Joukkoliikenne on kätevästi saavutettavissa kaupunkipyörän tai sähköpotkulaudan avulla. Autoa ei tarvitse omistaa, kun useat yhteiskäyttöpalvelut tarjoavat monenlaisia autoja eri tarpeisiin. Kulkuvälineitä yhdistelemällä voit valita itsellesi sopivan ja kestävän tavan liikkua Helsingissä.

Yhteiskäyttö on ympäristön kannalta hyödyllinen ratkaisu, sillä se vähentää tarvetta valmistaa uusia tuotteita ja säästää näin luonnonvaroja. Kulkuvälineiden määrän väheneminen vapauttaa myös kaupunkitilaa muuhun käyttöön.

Kaupunki- ja yhteiskäyttöpyörät

Helsingin seudun liikenteen (HSL) keltaisten kaupunkipyörien käyttäminen on liikkuvan kaupunkilaisen arjessa vaivatonta. Pyöriä on käytössä Helsingin ja Espoon alueella lähes 4 600 – ja lähin asema löytyy helposti HSL-sovelluksesta.

Sähköavusteiset Helsinki Freebike -pyörät ovat käytössä rajatulla alueella Helsingissä ja Espoossa. Freebike-pyörän löytää parhaiten maantieteellisesti määrätyltä pyöräasemalta.

Sähköpotkulaudat

Vuokrattava sähköpotkulauta on kätevä menopeli siirtymämatkoille. Sähköpotkulautojen ero kaupunkipyöriin on se, että niille ei ole olemassa omia telakoita, joista ne otetaan käyttöön, vaan potkulaudalla voi tarvittaessa rullata suoraan määränpäähän saakka. Sähköpotkulauta pysäköidään polkupyörän tavoin pyörätelineen viereen tai talon seinustalle siten, että seuraava käyttäjä voi napata sen siitä matkaansa.

Huomioithan yhteiskäyttöisten sähköpotkulautojen ja asemattomien polkupyörien pysäköintiuudistuksen.

Potkulaudoilla ei saa ajaa jalkakäytävillä, ja sen kanssa kuuluu noudattaa pyöräilijöille suunnattuja liikennesääntöjä. Kypärän käyttö on suositeltavaa. Lisää tietoa sähköpotkulaudoilla liikkumisesta Helsingissä on koottu UKK-sivulle.

Yhteiskäyttöautot

Yhteiskäyttöauto soveltuu hyvin satunnaiseen auton tarpeeseen. Autoa voi käyttää, vaikka muutaman tunnin kerrallaan, ja noutopaikkoja löytyy ympäri pääkaupunkiseutua. Joihinkin yhteiskäyttöautoihin voi tehdä kuukausiperustaisen sopimuksen, ja auto on käytössäsi silloin, kun sitä tarvitset. Ajoneuvoja löytyy useimmiten eri kaupunginosista.

Autojen yhteiskäytölle on monta erilaista mallia ja alustaa. Osa  perustuu autojen vertausvuokraukseen, jossa auton omistaja vuokraa omaa autoaan muille. Tällöin yhteiskäyttöauto voi löytyä vaikka omasta naapurustosta. Yhteiskäyttöpalveluissa voit vaivatta valita kulkupeliksesi sähköauton tai ladattavan hybridin.

Vertaisvuokraus:

Yhteiskäyttöveneet

Helsingissä on myös mahdollisuus lähteä vesille ilman omaa venettä Skipperin kaupunkivenepalvelun avulla. Palvelu toimii kausiperiaatteella; asiakkaaksi sitoudutaan siis koko kesäkaudeksi (toukokuusta lokakuuhun).

Soutuveneitä voi vuokrata myös esimerkiksi melontakeskuksista.

Kiertotalouden palvelukartta

Kiertotalouden palvelukartalle on koottu yhteiskäyttöisiä kulkuneuvoja ja liikkumispalveluja pääkaupunkiseudun alueella. Palvelukartalta löytyy myös muun muassa lainattavat kuljetuspyörät ja peräkärryt. Kiertotalouden palvelukartalta löydät helposti myös kulkuneuvojen sijainnin.

Puuttuuko yrityksesi listalta? Ota yhteyttä: kymp.ymparistovaikutukset@hel.fi