Taloyhtiö ilmastoviisaaksi

Rakennusten lämmitys aiheuttaa yli puolet Helsingin päästöistä. Suurin päästövähennyspotentiaali piilee vanhojen rakennusten energiaremonteissa: esimerkiksi peruskorjauksen yhteydessä rakennus voidaan korjata aikaisempaa huomattavasti energiatehokkaammaksi.

Valtaosa päästöjä vähentävistä toimista on pitkällä aikavälillä myös taloudellisesti kannattavia asuntojen omistajille, sillä kiinteistön ja veden lämmityskustannukset kattavat yli 20 % vastikkeesta. Usein ne myös parantavat asumisviihtyvyyttä.

Energiavinkit taloyhtiölle

  • Taloyhtiön kannattaa jokaisen ylläpitokorjauksen yhteydessä selvittää mahdollisuus energiatehokkuuden parantamiseen. Ensimmäinen askel on selvittää, mihin energiaa kuluu. Hyviä välineitä tähän ovat energiatodistus ja energiakatselmus.
  • Kokonaisvaltaisemmin taloyhtiön energia-asiat saa haltuun osallistumalla HSY:n järjestämiin maksuttomiin webinaareihin ja kursseihin.
  • Helppona toimenpiteenä voi lämmityskaudella mitata lämpötilat yleisistä tiloista ja asunnoista eri puolilta kiinteistöä. Tarkastelkaa, onko lämpötiloissa suuria heittoja eri puolilla kiinteistöä ja ovatko patterit ja -venttiilit kunnossa. Vähentäkää mahdollista ylilämmitystä ja ohjeistakaa asukkaita oikeaan patteriventtiilien käyttöön.
  • Säätämällä hanat suositusvirtaamiin saadaan veden kulutusta laskemaan helposti. Tiedottakaa asukkaille, miten he voivat vaikuttaa veden kulutukseen ja sitä kautta myös vesimaksuun.
  • Kiinteistösähkön tehostaminen kannattaa. Keinot ovat yksinkertaisia: vaihdetaan LED-valaistukseen, laitetaan saunavuorot järjestykseen, tarkistetaan kylmäkellareiden toiminta ja kunto, säädetään auton lämmitystolppien lämmitysajat sekä tarkistetaan sähköiset sulatukset.

Lisää vinkkejä löydät alta!

Taloyhtiön energianeuvonta (HSY)

Taloyhtiön energianeuvonta (Motiva)

Taloyhtiön dataopas (2020)

Taloyhtiöiden energia-avustus (ARA)

Sähköautojen latauspiste -avustus (ARA)

Taloyhtiön energiaekspertti -kurssi (HSY)

Arjen energiansäästövinkit (Motiva)