Taloyhtiö ilmastoviisaaksi

Rakennusten lämmitys aiheuttaa yli puolet Helsingin päästöistä. Suurin päästövähennyspotentiaali piilee vanhojen rakennusten energiaremonteissa: esimerkiksi peruskorjauksen yhteydessä rakennus voidaan korjata aikaisempaa huomattavasti energiatehokkaammaksi. Valtaosa muistakin päästöjä vähentävistä toimista on taloudellisesti kannattavia asuntojen omistajille, sillä kiinteistön ja veden lämmitys ovat taloyhtiölle merkittävä kuluerä. Usein energiatehokkuuden parantaminen myös parantaa asumisviihtyvyyttä.

Energiaremontti

Energiaremontti on ylivoimaisesti suurin ilmastoteko, jonka taloyhtiö voi tehdä, ja Helsingin kaupungilta saa siihen ilmaista neuvontaa. Taloyhtiön kannattaa selvittää mahdollisuus energiatehokkuuden parantamiseen, sillä energiaremontit ovat usein taloudellisesti kannattavia. Lue lisää energiaremonteista ja ota yhteyttä maksuttomaan energianeuvontaan»

Energiavinkit taloyhtiölle

Kokonaisvaltaisesti taloyhtiön energia-asiat saa haltuun osallistumalla HSY:n järjestämiin maksuttomiin webinaareihin ja kursseihin.

Helppona toimenpiteenä voi lämmityskaudella mitata lämpötilat yleisistä tiloista ja asunnoista eri puolilta kiinteistöä. Tarkastelkaa, onko lämpötiloissa suuria heittoja eri puolilla kiinteistöä ja ovatko patterit ja venttiilit kunnossa. Vähentäkää mahdollista ylilämmitystä ja ohjeistakaa asukkaita oikeaan patteriventtiilien käyttöön.

Säätämällä hanat suositusvirtaamiin saadaan veden kulutusta laskemaan helposti. Tiedottakaa asukkaille, miten he voivat vaikuttaa veden kulutukseen ja sitä kautta myös vesimaksuun.

Kiinteistösähkön tehostaminen kannattaa. Keinot ovat yksinkertaisia: vaihdetaan LED-valaistukseen, laitetaan saunavuorot järjestykseen, tarkistetaan kylmäkellareiden toiminta ja kunto, säädetään auton lämmitystolppien lämmitysajat sekä tarkistetaan sähköiset sulatukset.

Lisää vinkkejä löydät alta!

Taloyhtiöiden energianeuvonta (Helsinki)

Taloyhtiön energiaekspertti -kurssi (HSY)

Taloyhtiön dataopas (2020)

Taloyhtiöiden energia-avustus (ARA)

Sähköautojen latauspiste -avustus (ARA)

Arjen energiansäästövinkit (Motiva)