Energiaremontit ja asuminen

Energiaremontti on taloyhtiön suurin ilmastoteko

Rakennusten lämmitys aiheuttaa yli puolet Helsingin päästöistä. Lämmitys on myös yksi taloyhtiöiden merkittävimmistä kulueristä. Vanhojen rakennusten energiatehokkuuden parantamisessa piileekin suuri mahdollisuus asumiskulujen pienentämiseen. Usein energiatehokkuuden parantaminen myös parantaa asumisviihtyvyyttä.

Energiaremontti on ylivoimaisesti suurin ilmastoteko, jonka taloyhtiö voi tehdä, ja Helsingin kaupungilta saa siihen ilmaista neuvontaa. Taloyhtiön kannattaa selvittää mahdollisuus energiatehokkuuden parantamiseen, sillä energiaremontit ovat usein taloudellisesti kannattavia. Lue lisää energiaremonteista ja ota yhteyttä maksuttomaan energianeuvontaan »

Taloyhtiö ilmastoviisaaksi

Energiaremontti on tehokkain ja vaikuttavin keino energialaskun pienentämiseen pysyvästi, mutta energian säästämistä kannattaa edistää myös muilla keinoilla energiaremontin ohella ja ennen energiaremonttia.

  • Kokonaisvaltaisesti taloyhtiön energia-asiat saa haltuun osallistumalla HSY:n järjestämiin maksuttomiin webinaareihin ja kursseihin.
  • Helppona toimenpiteenä voi lämmityskaudella mitata lämpötilat yleisistä tiloista ja asunnoista eri puolilta kiinteistöä. Tarkastelkaa, onko lämpötiloissa suuria heittoja eri puolilla kiinteistöä ja ovatko patterit ja venttiilit kunnossa. Vähentäkää mahdollista ylilämmitystä ja ohjeistakaa asukkaita oikeaan patteriventtiilien käyttöön.
  • Säätämällä hanat suositusvirtaamiin saadaan veden kulutusta laskemaan helposti. Tiedottakaa asukkaille, miten he voivat vaikuttaa veden kulutukseen ja sitä kautta myös vesimaksuun.
  • Kiinteistösähkön tehostaminen kannattaa. Keinot ovat yksinkertaisia: vaihdetaan LED-valaistukseen, laitetaan saunavuorot järjestykseen, tarkistetaan kylmäkellareiden toiminta ja kunto, säädetään auton lämmitystolppien lämmitysajat sekä tarkistetaan sähköiset sulatukset.

Päästötön pientalo

Pientaloissa noin puolet energiasta kuluu tilojen lämmitykseen. Lisäksi energiaa kuluu käyttöveden lämmittämiseen, kotitaloussähköön ja jäähdytykseen. Omakotiasuja voi vähentää energiankulutusta yksinkertaisilla keinoilla.

  • Alentamalla lämpötilaa yhden asteen säästät energiaa viisi prosenttia.
  • Ovien ja ikkunoiden tiivistämisellä on vaikutusta.
  • Lämpimän veden kulutusta voi hillitä säätämällä hanojen virtaamat ja hankkimalla vettä säästävät vesikalusteet.
  • Energiatehokkaat kodinkoneet, valaisimet ja lamput vaikuttavat sähkön kulutukseen.
  • Ennen korjauksia kannattaa selvittää vaihtoehdot hyvin – energianeuvojalta saa apua esimerkiksi lämmitysjärjestelmän valintaan ja vaihtamiseen.

Lisää vinkkejä löydät alta!

Apua taloyhtiöille

Taloyhtiöiden energianeuvonta

Taloyhtiön energiaekspertti -kurssi (HSY)

Taloyhtiön dataopas (2020)

Taloyhtiöiden energia-avustus (ARA)

Sähköautojen latauspiste -avustus (ARA)

Arjen energiansäästövinkit (Motiva)

Apua pientaloasujalle

Energianeuvonta (Motiva)

Energia-avustus henkilöasiakkaille (ARA)

Arjen energiansäästövinkit (Motiva)

Lamput ja valaistus (Motiva)

Keittiö ja kodinhoito (Motiva)

Suunnittele ja rakenna energiatehokas koti