Taloyhtiö ilmastoviisaaksi

Rakennusten lämmitys aiheuttaa yli puolet Helsingin päästöistä. Suurin päästövähennyspotentiaali piilee vanhojen rakennusten energiaremonteissa: esimerkiksi peruskorjauksen yhteydessä rakennus voidaan korjata aikaisempaa huomattavasti energiatehokkaammaksi.

Valtaosa päästöjä vähentävistä toimista on pitkällä aikavälillä myös taloudellisesti kannattavia asuntojen omistajille, sillä kiinteistön ja veden lämmityskustannukset kattavat yli 20 % vastikkeesta. Usein ne myös parantavat asumisviihtyvyyttä.

Energiavinkit taloyhtiölle

  • Taloyhtiön kannattaa jokaisen ylläpitokorjauksen yhteydessä selvittää mahdollisuus energiatehokkuuden parantamiseen. Ensimmäinen askel on selvittää, mihin energiaa kuluu. Hyviä välineitä tähän ovat energiatodistus ja energiakatselmus.
  • Kokonaisvaltaisemmin taloyhtiön energia-asiat saa haltuun osallistumalla HSY:n järjestämiin maksuttomiin webinaareihin ja kursseihin.
  • Helppona toimenpiteenä voi lämmityskaudella mitata lämpötilat yleisistä tiloista ja asunnoista eri puolilta kiinteistöä. Tarkastelkaa, onko lämpötiloissa suuria heittoja eri puolilla kiinteistöä ja ovatko patterit ja -venttiilit kunnossa. Vähentäkää mahdollista ylilämmitystä ja ohjeistakaa asukkaita oikeaan patteriventtiilien käyttöön.
  • Säätämällä hanat suositusvirtaamiin saadaan veden kulutusta laskemaan helposti. Tiedottakaa asukkaille, miten he voivat vaikuttaa veden kulutukseen ja sitä kautta myös vesimaksuun.
  • Kiinteistösähkön tehostaminen kannattaa. Keinot ovat yksinkertaisia: vaihdetaan LED-valaistukseen, laitetaan saunavuorot järjestykseen, tarkistetaan kylmäkellareiden toiminta ja kunto, säädetään auton lämmitystolppien lämmitysajat sekä tarkistetaan sähköiset sulatukset.

Lisää vinkkejä löydät alta!

Taloyhtiön energianeuvonta (HSY)

Taloyhtiön energiaekspertti -kurssi (HSY)

Taloyhtiön energianeuvonta (Motiva)

Korjaustietoa taloyhtiöille (YM)

Rakentajan ekolaskuri