S-mobiilin hiilijalanjälkilaskurista näkee myös hedelmien ja vihannesten määrän

HOK-Elanto

Vuoden ilmastotekomme

Syyskuussa 2019 julkaisimme S-mobiilin Omat ostot -palvelussa hiilijalanjälkilaskurin, joka on kehitetty yhdessä Luonnonvarakeskuksen asiantuntijoiden kanssa. Laskuri näyttää tuoteryhmien ilmastovaikutuksien suuruusluokat ja niiden vaikutuksen omaan hiilijalanjälkeen. Laskurista on helppo selvittää myös ruokakorin kotimaisuustaso tai kuinka paljon paljonko hedelmiä ja vihanneksia ostokset ovat sisältäneet.

 

2019

Sitoumukset

 • TEHOSTAMME energiankäyttöä 30 % vuoteen 2020 mennessä
 • VÄHENNÄMME hävikkiä
 • KÄYTÄMME yhä enenevässä määrin S-ryhmän tuulivoimaa
 • MATERIAALIN HYÖDYNTÄMISASTE 75 % vuoteen 2020 mennessä
 • TARJOAMME RATKAISUJA päästöjen vähentämiseen ja kestävään kuluttamiseen

Saavutukset

 • Käyttämämme sähkö on vuoden 2019 alusta lukien ollut päästötöntä. Kymmenessä vuodessa olemme tehostaneet energiankäyttöämme 31,3 %. Energiatehokkuutta parantavilla toimenpiteillä olemme tässä ajassa saaneet aikaan n. 61 GWh säästön ja rahaksi muutettuna kumulatiivinen säästö on ollut liki 36 miljoonaa euroa.
 • Joulukuussa 2019 otettiin käyttöön energiatehokkuusjärjestelmä (ETJ+) ja vuoden loppuun mennessä aurinkosähköjärjestelmä oli käytössä kolmessa HOK-Elannon S-marketissa.
 • Toukokuussa 2019 aloitti toimintansa huutokauppapohjainen hiilensidonnan kauppapaikka Puro, joka oli aloittaessaan ensimmäinen laatuaan maailmassa. Kompensoimme Espoossa sijaitsevien Saunalahden ja Karaportin S-marketien sekä Tuomarilan Alepan vuoden 2018 ilmastopäästöt ostamalla hiilidioksidin poistamista Purosta. Kyseiset myymälät ovat melko uusia ja niiden päästöjä on vähennetty merkittävästi jo suunnitteluvaiheessa.
 • Jätteiden hyötykäyttöaste 100 % ja kierrätysaste oli 74 %. Hävikin määrää vähennettiin myymälöissä mm. käytössä olevan tupla-ilta-alen myötä ja kahdessa ravintolassa käytössä oli ResQ-palvelu.
 • Kehä I:n varrelle Kannelmäkeen avattu uusi ABC-autopesukatu on Suomen ensimmäinen Joutsenmerkitty autopesukatu, jossa käytetään vain ympäristömerkittyjä pesuaineita ja veden kierrättäminen ja puhdistaminen tapahtuu bioreaktorien avulla. Muovin määrää asiakas voi vähentää Kaaren ABC-asemalla tankkaamalla lasinpesunesteet erillisestä tankkauspistoolista.
 • Joulukuussa Keravan alueen myymälöissä otettiin käyttöön pantillinen ostoskassi.

Yrityksen kuvaus

HOK-Elanto on S-ryhmän suurin alueosuuskauppa, jonka omistavat sen yli 637 656 asiakasomistajataloutta. Liikevaihto vuoden 2019 lopussa oli 2 125,1 milj. euroa ja yritys työllistää yli 6 000 henkilöä. HOK-Elanto tuottaa etuja ja palveluja pääkaupunkiseudun ja lähialueiden asukkaille. Toimialueemme kattaa Espoon, Helsingin, Hyvinkään, Järvenpään, Keravan, Mäntsälän, Nurmijärven, Tuusulan ja Vantaan. Marketteja, tavarataloja, ravintoloita ja muita toimipaikkoja alueellamme on yhteensä 337.