HOK-Elanto – teemme yhdessä paremman paikan elää

HOK-Elanto

Oman toiminnan päästöt vähenivät yli 46 % edelliseen vuoteen verrattuna.

 

2021

Commitments

 • Toiminta on hiilinegatiivista vuonna 2025.
 • Puolitamme ruokahävikin vuoden 2030 loppuun mennessä.
 • Kierrätysastetavoitteemme on 80 % vuoteen 2025 mennessä.
 • Edistämme hiilineutraalia liikkumista.
 • 2030 loppuun mennessä 65 % myymästämme ruoasta on kasvipohjaista.

Achievements

No achievements available for this year.

2020

Commitments

 • Toiminta on hiilinegatiivista vuonna 2025.
 • Autamme asiakkaitamme kohti vähähiilisempää elämää.
 • Kierrätysastetavoitteemme on 80 % vuoteen 2025 mennessä.

Achievements

Viimeisen 11 vuoden aikana olemme HOK-Elannossa tehostaneet energiankäyttöä 34 % ( 71,4 GWh). Kaikki käyttämämme sähkö on päästötöntä ja aurinkosähköjärjestelmää hyödyntää 3 S-markettia. Myymäläverkostostamme löytyy myös neljä nollapäästöistä Alepa -myymälää. Olemme sitoutuneet vähentämään päästöjä 90% vuoteen 2030 mennessä. Kylmälaitteet muodostavat suurimman osan myymälöiden aikaansaamista päästöistä. Luonnollisen kylmäaineen eli hiilidioksidin käyttöön oli vuoden 2020 loppuun mennessä siirtynyt jo 41 % myymälöistä ja tämä näkyi myös siinä, että oman toiminnan päästöt vähenivät yli 46 % edelliseen vuoteen verrattuna. Helsingin ydinkeskustassa sijaitsevien ravintola Happy Farmerin ja Casa Largon, S-market Sokos Helsingin sekä Sokos Helsingin tavaratalon päästöt syntyvät nykyisellään käytännössä kaukolämmöstä. Merkittävimmät vähennykset päästöihin tässä kiinteistössä on saatu aikaan mm. vaihtamalla kaupan kylmäaine hiilidioksidiksi, käyttämällä uusiutuvaa sähköä, hyödyntämällä lämmityksessä myymälän kylmälaitteiden hukkalämpö ja vaihtamalla valaistus led-valaisimiin. Loput – lähinnä kaukolämmön päästöt kompensoitiin ja siten näiden kohteiden toiminta oli hiilinegatiivista vuonna 2020.

Kierrätysasteemme parani kahdella prosenttiyksiköllä edellisestä vuodesta 76 %:iin. Työtä ruokahävikin vähentämiseksi jatkettiin ja elokuussa 2020 avasimme uudenlaisen ravintolaperheen Happy Farmerin, joka käyttää ruokiensa valmistuksessa raaka-aineena osaksi läheisen S-marketin ylijäämäraaka-aineita.

S-mobiilin omat ostot -palvelun hiilijalanjälkilaskuri, kotimaisuuslaskuri ja ravintolaskuri tarjoavat tietoa oman ostoskorin ilmastovaikutuksista, kotimaisuudesta ja terveellisyydestä ja tarjoavat vaihtoehtoja kohti kestävämpää ja terveellisempää kulutusta. Omat ostot -palvelun Ravintolaskurin avulla voi seurata ostamansa ruuan terveellisyyttä ja ravintoarvoja ja verrata niitä suomalaisiin ravitsemussuosituksiin. Ravintolaskuri auttaa ymmärtämään näin ruokaostosten ravintosisältöjä ja tekemään terveellisempiä valintoja. Kun kasvisten, palkokasvien ja kalan osuus ruokavaliossa kasvaa, se puolestaan auttaa hillitsemään ilmastonmuutosta, vesien rehevöitymistä sekä luonnon monimuotoisuuden köyhtymistä.

2019

Commitments

 • TEHOSTAMME energiankäyttöä 30 % vuoteen 2020 mennessä
 • VÄHENNÄMME hävikkiä
 • KÄYTÄMME yhä enenevässä määrin S-ryhmän tuulivoimaa
 • MATERIAALIN HYÖDYNTÄMISASTE 75 % vuoteen 2020 mennessä
 • TARJOAMME RATKAISUJA päästöjen vähentämiseen ja kestävään kuluttamiseen

Achievements

 • Käyttämämme sähkö on vuoden 2019 alusta lukien ollut päästötöntä. Kymmenessä vuodessa olemme tehostaneet energiankäyttöämme 31,3 %. Energiatehokkuutta parantavilla toimenpiteillä olemme tässä ajassa saaneet aikaan n. 61 GWh säästön ja rahaksi muutettuna kumulatiivinen säästö on ollut liki 36 miljoonaa euroa.
 • Joulukuussa 2019 otettiin käyttöön energiatehokkuusjärjestelmä (ETJ+) ja vuoden loppuun mennessä aurinkosähköjärjestelmä oli käytössä kolmessa HOK-Elannon S-marketissa.
 • Toukokuussa 2019 aloitti toimintansa huutokauppapohjainen hiilensidonnan kauppapaikka Puro, joka oli aloittaessaan ensimmäinen laatuaan maailmassa. Kompensoimme Espoossa sijaitsevien Saunalahden ja Karaportin S-marketien sekä Tuomarilan Alepan vuoden 2018 ilmastopäästöt ostamalla hiilidioksidin poistamista Purosta. Kyseiset myymälät ovat melko uusia ja niiden päästöjä on vähennetty merkittävästi jo suunnitteluvaiheessa.
 • Jätteiden hyötykäyttöaste 100 % ja kierrätysaste oli 74 %. Hävikin määrää vähennettiin myymälöissä mm. käytössä olevan tupla-ilta-alen myötä ja kahdessa ravintolassa käytössä oli ResQ-palvelu.
 • Kehä I:n varrelle Kannelmäkeen avattu uusi ABC-autopesukatu on Suomen ensimmäinen Joutsenmerkitty autopesukatu, jossa käytetään vain ympäristömerkittyjä pesuaineita ja veden kierrättäminen ja puhdistaminen tapahtuu bioreaktorien avulla. Muovin määrää asiakas voi vähentää Kaaren ABC-asemalla tankkaamalla lasinpesunesteet erillisestä tankkauspistoolista.
 • Joulukuussa Keravan alueen myymälöissä otettiin käyttöön pantillinen ostoskassi.

Yrityksen kuvaus

HOK-Elanto on S-ryhmän suurin alueosuuskauppa, jonka omistavat sen yli 640 000 asiakasomistajataloutta ja siten HOK-Elanto on Suomen laajimmin omistettu yritys. Osuuskaupan tehtävänä on tuottaa palveluja, etuja ja hyvinvointia asiakasomistajille ja tätä tehtäväänsä HOK-Elanto toteuttaa 340 marketissa, tavaratalossa, ravintolassa, autonpesu- ja polttonestejakeluasemalla sekä hautaus- ja lakipalveluiden toimipaikassa.

Liikevaihto vuoden 2020 lopussa oli 2 166,2 milj. euroa. HOK-Elanto on toimialueensa suurimpia yksityisiä työnantajia, henkilökuntamäärän ollessa yli 6000. Toimialueemme kattaa Espoon, Helsingin, Hyvinkään, Järvenpään, Keravan, Mäntsälän, Nurmijärven, Tuusulan ja Vantaan.

Lisätietoja: hok-elanto.fi

Satu Kattilamäki
Vastuullisuuspäällikkö
HOK-Elanto
+358 10 766 0651
satu.kattilamaki@sok.fi