Staran Teemu Levanderin työtä on saada kaupunkiorganisaation tavarat kiertoon. Oli kyseessä työpöytä, käsisaha tai henkilöauto, niille kaikille pyritään löytämään uusi käyttäjä.

Teemu Levander toimii palvelupäällikkönä Staran logistiikassa. Hänen vastuullaan ovat materiaaliratkaisut ja niissä kaikkiaan neljä päätoimintoa: kaupungin kierrätyspiste, pienkalustevuokraamo, kilpipalvelu ja kaupungin autojen tankkauskorttien ylläpito.

Kierrättämiseen liittyvien tehtävien painoarvo on noussut, ja Levanderin tärkeä tehtävä onkin saada kaupungin tavarat yhä tehokkaammin kiertoon.

Isossa organisaatiossa kierrätettävää on paljon. Esimerkiksi kun kaupunkiympäristön toimiala muutti Kalasatamaan, hyväkuntoisia huonekaluja ja muita tavaroita jäi ilman käyttäjiä kaikkiaan noin 15 000 kappaletta.

– Ne kaikki olivat jaossa sisäisessä verkkokaupassa. Reilu tuhat tavaraa löysi kaupungin sisältä uuden kodin.

Loput pantiin myyntiin ulkoisen palveluntarjoajan alustalle, josta niitä saivat ostaa kaupungin henkilöstön lisäksi asukkaat.

– Koko projekti oli hyvä monen eri yksikön yhteinen ponnistus. Mukana olivat Staran lisäksi kaupunkiympäristö ja Pakilan työkeskus.

Myös autot kiertävät

Huonekalujen lisäksi yhä tehokkaammin kierrätetään myös autoja, työkoneita ja rakennusmateriaaleja.

Parhaillaan ollaan etsimässä kierrätysmahdollisuuksia Metsolan ala-asteen kiinteistöstä, jolle suunnitellaan peruskorjauksen aikaistamista tai rakennuksen purkamista.

Levander kertoo, että purettavien kiinteistöjen irtaimisto, kuten vaikkapa tiskipöydät tai hanat, on helppo saada kiertoon, kun tavaran tarvitsija vain löytyy.

Kun puretaan kokonainen kiinteistö, kierrätettävää on paljon. Silloin esimerkiksi liesiä ja astianpesukoneita on yhtä paljon kuin huoneistoja.

Myös autoille etsitään uusia käyttäjiä. Niitä jää eri toimialoilta, esimerkiksi Soten kotihoidolta. Joskus uutta omistajaa etsitään pelastuslaitoksen tikasautolle.

Koulujen teknisentyön luokista ja Stadin ammattikoulusta kierrätettäviksi tulee työkaluja kuten sahoja ja ruuvimeisseleitä.

Staran kierrätyskeskus järjestää kiertoon tulevista ajoneuvoista huutokaupan kahdesti vuodessa, keväisin ja syksyin. Muut tavarat ovat kaupan kaiken aikaa.

Kun koronarajoitukset hellittävät, Staran kierrätyskeskus on avoinna Oulunkylässä tuttuun tapaan arkisin 7–15.

Lisää yhteistyötä

– Suurin kompastuskivi tällä hetkellä on varastotila. Tavaraa on paljon, ja välillä meillä on iso sovitteleminen saada kaikki mahtumaan, Levander kertoo.

Hyväkuntoisille tavaroille pyritään jatkossa löytämään uusi käyttäjä nykyistä tehokkaammin muun muassa mainostamalla Staran kierrätyskeskusta kirjastoissa.

Tavarat on tarkoitus saada paremmin kiertoon asiakasmäärien lisäyksellä Oulunkylän kierrätyskeskuksen lisäksi myös Pakilan työkeskuksessa, Uusix-verstaissa sekä Pääkaupunkiseudun kierrätyskeskuksessa, jolla on useita kauppoja.

Tämä on myös yksi kaupungin Hiilineutraali Helsinki 2035 -toimenpideohjelman tavoite (numero 106), ja se liittyy suoraan Levanderin työhön. Ilmastovahti-palvelussa kerrotaan, että tavoite etenee ajallaan.

Yksi mahdollisuus tavaroiden tehokkaampaan kiertoon on niiden kauppaaminen verkossa.

Levander kertoo, että kaupungin sisällä on tarkoitus tehostaa yhteistyötä. Eri toimialoille tarvitaan omat vastaavat, jotka huolehtivat siitä, että tieto kierrätettävistä tavaroista menee verkkokauppaan (kierrätys.hel.fi).

Levanderin työtä on myös Hiilineutraali Helsinki 2035 -toimenpideohjelman tavoite numero 117, kalusteiden kierrätys kaupunkiorganisaatiossa. Kaupunkiympäristön muutto oli yksi osoitus siitä, että tavoitteen eteen tehdään töitä. Niinpä myös tavoite numero 117 etenee ajallaan.

Teksti ja kuva: Kirsi Riipinen

Hiilineutraali Helsinki 2035

  • Helsingin kaupunkistrategian tavoitteena on hiilineutraali Helsinki vuoteen 2035 mennessä.
  • Hiilineutraali Helsinki 2035 -toimenpideohjelma kertoo, kuinka Helsinki pääsee päästövähennyksissä oikealle uralle. Ilmastovahdissa voit seurata tavoitteiden toteutumista.
  • Toimenpideohjelman tavoitteisiin kuuluu esimerkiksi kiertotalouden yhteistyö sekä kiertotalouden ja jakamistalouden tiekartta. Ohjelmassa on nostettu esiin myös kirjaston rooli jakamistalouden suunnannäyttäjänä.
  • Helsingin ilmastoteot -sivustolta saat lisätietoa kaupungin ilmastotyöstä.

Juttusarjassa esitellään hiilineutraalin Helsingin tekijöitä ympäri kaupunkiorganisaatiota. Jokaisella toimialalla ja liikelaitoksessa tehdään toimia, jotka tähtäävät päästövähennyksiin. Yhdessä teemme vaikuttavia tekoja hiilineutraalin Helsingin toteutumiseksi.

Viimeisimmät artikkelit