Ilmastotekoja työpaikalla

Jokaisella työpaikalla on mahdollista tehdä ilmastotekoja

Vietämme suuren osan ajastamme töissä. Työpaikalla on mahdollista toteuttaa tehokkaita ilmastotekoja eri lähestymistavoilla ja jokainen työntekijä voi osaltaan edistää muutosta.

Työpaikat ovat erilaisia ja myös työpaikkojen ilmastoteot vaihtelevat. Tehokkaita ilmastotekoja voi ja kannattaa tehdä usealla sektorilla samanaikaisesti. Toimitilojen ja laitteiden energiatehokkuuden parantaminen, siirtyminen uusiutuviin energialähteisiin, kestävät logistiikkaketjut ja kestävä työmatkaliikkuminen ovat yleensä mahdollista toteuttaa organisaation toimialasta riippumatta. Myös hankinnoilla ja tietoisuutta lisäämällä voidaan edistää kestävämmän yhteiskunnan rakentumista.

Yrityksen tai organisaation toimintakulttuurin laajamittaiset muutokset lähtevät yhteisestä tahtotilasta rakentaa kestävämpää tulevaisuutta, mikä edellyttää sitoutumista yhteisiin tavoitteisiin. Organisaation koosta riippuen ympäristöjohtamisen tukena voidaan hyödyntää erilaisia työkaluja, kuten auditoituja ympäristöjärjestelmiä tai kevyempiä ympäristöohjelmia. Näistä esimerkkejä ovat mm. WWF Green office, Ekokompassi ja Ekotukitoiminta.

 

Innostus tarttuu!

Jokainen työntekijä voi tehdä ilmastotekoja myös pienin arkisin valinnoin: esimerkiksi lounasravintolassa voi suosia kasvisruokaa ja auton jättää useammin kotiin. Yhdessä työkavereiden kanssa voi olla hauskaa ideoida työpaikalle energiansäästö- tai ilmastoviikon kunniaksi erilaista tekemistä teeman ympärille. Oman tiimin kanssa on hyvä sopia myös etätyökäytännöistä ja vähentää siten tarvetta liikkua. On myös hyvä nostaa ilmastonäkökulma esille pieniltäkin tuntuvissa arkisissa työpaikan päätöksissä – on vaikea keksiä asiaa, johon ilmasto ei jollain tavalla linkittyisi!

Katso alta lisää vinkkejä työpaikalle!

Ekotuki

Fiksusti töihin (HSL)

Ilmastolaskuri (WWF)

Kulutustapamittari työntekijälle (WWF)

WWF Green Office

Ekokompassi