Kestävä ja innostava tulevaisuus

Suomen itsenäisyyden juhlarahasto Sitra

Neljättä kertaa peräkkäin järjestetty maailman kiertotalousfoorumi WCEF toteutettiin 2020 ensimmäistä kertaa verkkotapahtumana. Foorumin päästöt vähenivät rutkasti, kun kenenkään ei tarvinnut lentää – ei puhujien eikä osallistujien. Myöskään ruokahävikkiä ei syntynyt. Digitoteutus onnistui yli odotusten: foorumi enemmän kuin tuplasi kävijämääränsä. Samalla kasvoi myös osallistujien diversiteetti, kun osallistumaan pystyi joka puolilta maailmaa. Käytäntö tulee jatkumaan myös tulevissa foorumeissa, lähiosallistumisen rinnalla.

Kuva: Minna Hemmilä, Sitra.

2021

Åtaganden

 • Levitämme Sitran kehittämät kestävän arjen työkalut kaikkien eurooppalaisten käyttöön. Yhdessä 16 kansainvälisen kumppanin kanssa kehittämme ratkaisuja eurooppalaisten aktivoimiseksi ilmastonmuutoksen torjuntaan. Kahdeksan maan yhteinen PSLifestyle-hanke on osa EU:n vihreän kehityksen ohjelmaa.
 • Luomme edellytyksiä ekologisesti kestävälle yhteiskunnalle, kiertotaloudelle ja kestävyysratkaisuille vaikuttamalla elämäntapoihin ja luonnonvarojen käyttöön.
 • Kasvatamme omaa hiilikädenjälkeämme innostamalla kumppaneitamme pienentämään omaa hiilijalanjälkeään.
 • Sitra on hiilineutraali työpaikka. Saavutimme hiilineutraaliuden vuonna 2016, ja panostamme hiilijalanjälkemme pienentämiseen jatkuvasti. Ostamme kaiken toimistomme käyttämän energian vihreänä ja kompensoimme Nordic Offset Oy:n kautta muut toimiston ja liikematkustamisen päästöt.

Prestationer

Inga prestationer för iår.

2020

Åtaganden

 • Sitra on hiilineutraali työpaikka. Sitra saavutti hiilineutraaliuden vuonna 2016 ja panostaa hiilijalanjäljen pienentämiseen jatkuvasti.
 • Sitra kasvattaa omaa hiilikädenjälkeään innostamalla kumppaneitaan pienentämään omaa hiilijalanjälkeään.
 • Sitra luo edellytyksiä ekologisesti kestävälle yhteiskunnalle ja hiilineutraalille kiertotaloudelle vaikuttamalla elämäntapoihin ja luonnonvarojen käyttöön.

Prestationer

Suunnittelemamme ilmastoteot muuttivat muotoaan 2020 maaliskuussa, kun koronapandemia astui kuvaan. Mahdollistimme kaikille sitralaisille etätyöskentelyn ja koronaturvallisen toimistolla työskentelyn. Välttelimme lähikontakteja ja opettelimme uudenlaisia työnteon malleja. Otimme ison digiloikan, kun kaikki työmme toteutettiin verkon kautta. Samalla myös tapahtumien tarjoiluhävikki katosi, kun kaikki tapahtumammekin siirrettiin verkkoon. Tätä varten opettelimme uudenlaisia taitoja ja digitaalisia työkaluja mm. verkkokeskustelujen fasilitointiin. Etätyöt vähensivät myös työmatkaliikennettä, mutta digitaalisten palvelujen käyttö kasvoi jonkin verran. Verkkotapahtumat ovat kuitenkin mahdollistaneet entistä laajemman osallistumisen tapahtumiimme niin Suomessa kuin maailmallakin. Esimerkiksi ensimmäistä kertaa verkkotapahtumana järjestämämme maailman kiertotalousfoorumi WCEF tuplasi reilusti kävijämääränsä. Samalla kasvoi myös osallistujien diversiteetti, kun mahdollistimme osallistumisen maailman joka kolkasta. Digitapahtumat ovatkin tulleet Sitraan jäädäkseen.

2019

Åtaganden

 • Sitra on hiilineutraali työpaikka. Sitra saavutti hiilineutraaliuden vuonna 2016 ja panostaa hiilijalanjäljen pienentämiseen jatkuvasti.
 • Sitra kasvattaa omaa hiilikädenjälkeään innostamalla kumppaneitaan pienentämään omaa hiilijalanjälkeään.
 • Sitra luo edellytyksiä ekologisesti kestävälle yhteiskunnalle ja hiilineutraalille kiertotaloudelle vaikuttamalla elämäntapoihin ja luonnonvarojen käyttöön.

Prestationer

Liikkuminen

 • Olemme kompensoineet työmatkustuksen päästöt. Matkustusohjeemme suosittelevat valitsemaan vähäpäästöisiä kulkuvälineitä, mikäli matkustustarve ei ole korvattavissa etäyhteyksillä.
 • Sitralla on kaksi omaa asiointipyörää ja sähköpyörä, joiden ohella tarjoamme työntekijöillemme myös mahdollisuuden käyttää HSL:n kaupunkipyöriä. Olemme saaneet HSL:n Työpaikka, joka liikuttaa -sertifikaatin.

Hankinnat ja tarjoilut

 • Hankintaohjeessamme on huomioitu ympäristönäkökulmat ja kestävä kehitys.
 • Tarjoamme tapahtumissamme vain kasvisruokaa. Toimistolla on tarjolla kauramaitoa työntekijöille ja kokousvieraille.

Kiinteistö

 • Toimistollamme on otettu käyttöön LED-lamput sekä automaattinen valojen katkaisu.
 • Olemme aloittaneet muovikeräyksen.

Muu toiminta

 • Olemme edistäneet hiilijalanjäljen pienentämistä mm. elämäntapatestillä (http://elamantapatesti.sitra.fi/).
 • Yksi Sitran teemoista on Hiilineutraali kiertotalous, joten työskentelemme päivittäin puhtaamman ja kestävämmän maailman eteen.

Yrityksen kuvaus

Sitra on aktiivinen tulevaisuuden tekijä, joka tutkii, selvittää ja ottaa kumppanit eri sektoreilta mukaan ennakkoluulottomiin kokeiluihin ja uudistuksiin. Tulevaisuustyön tähtäimessä on Suomi, joka menestyy kestävän hyvinvoinnin edelläkävijänä. Tulevaisuustalona ennakoimme tulevaisuuteen vaikuttavia ilmiöitä, kehitämme ja selvitämme uusia ratkaisuja ja kokeilemme niitä käytännössä.

Lisätietoa: sitra.fi.

 

Sitra logo