Helsingin hiilineutraali tulevaisuus löytyy jalkojemme alta

Rototec Oy

Helsingin ensimmäinen ei-helsinkiläinen ilmastokumppani

Pirkkalassa päätoimistoaan pitävä Rototec liittyi Helsingin ilmastokumppaniksi vuonna 2021 ensimmäisenä ei-helsinkiläisenä yrityksenä. Pääkaupunkiseudun myyntitoimistomme sijaitsee Vantaalla lähellä lentokenttää.

Voimme osallistua Helsingin ja koko Suomen ilmastotalkoisiin hiilineutraalin maalämmön avulla, jolla voidaan ilmastopäästöjä vähentää koko Helsingin alueella. Maalämpö soveltuu kaiken kokoisten kiinteistöjen lämmitykseen ja viilennykseen ja Rototec poraa maalämpöä myös pienille tonteille, kellareihin ja autotalleihin.

Olemme aloittaneet äskettäin HYBGEO projektin VTT:n kanssa, jossa ovat mukana muina tutkimuslaitoskumppaneina GTK ja Centria AMK. Yrityskumppaneina hankkeessa ovat Rototecin lisäksi Tom Allen Senera, Muovitech, Gebwell ja Bassotalo. Business Finland rahoittaa osan tutkimusta. Projektissa testataan Rototecin uutta poraustekniikkaa ja muiden yhteistyökumppaneiden lämpöpumppu- ja talotekniikkaa sekä kokonaisjärjestelmän seurantaa ja optimointia. Tuleva keskisyvä maalämpökaivotuote tulee sisältämään 600−1000 metrin syvyiset maalämpökaivot, jotka sopivat erityisesti pienille ja ahtaille tonteille kaupunkien keskustoihin.

Yksi isoista projekteistamme Helsingin seudulla viime aikoina on ollut Laajalahden ostoskeskuksen vieminen maalämpöön Espoossa. Tässä projektissa toimitimme maalämpökokonaisuuden yhteistyössä Tom Allen Seneran ja Enersyksen kanssa asiakkaallemme NREP:ille. NREP on Pohjoismaiden johtava kiinteistöalan yritys, joka sijoittaa, kehittää, operoi ja luo innovaatioita parantaakseen rakennettua ympäristöä. Porasimme Laajalahden kohteeseen 32 kpl 220 metrisiä energiakaivoja ja konsultoimme asiakastamme koskien maalämpöprojektin toteutusta. Koko projekti valmistuu kevään 2021 aikana. Muita referenssejämme ja projektejamme löytyy https://rototec.fi/referenssit/

2021

Åtaganden

Rototecilla vähennämme koko ajan niin omaa kuin asiakkaidemme hiilijälkeä. Vuoteen 2020 mennessä olemme vähentäneet työmme avulla yhteensä 275 850 tonnia hiilidioksidipäästöjä ja luku kasvaa joka vuosi. Vuoden 2021 tavoitteenamme on vähentää työmme avulla Suomessa yhteensä noin 22 300 000 kg eli 22 300 tonnia hiilidioksidipäästöjä.

Rototecilla on myös omat vastuullisuustavoitteet ja tiekartta kohti täyttä hiilineutraalisuutta, joka näyttää seuraavalta:

2025 mennessä

  • Hiilineutraali geoenergiakenttien toimitus tuotteena
  • Hiilineutraali rakennusaikainen lämmitys tuotteena
  • Keskisyvät kaivot (1000m) vakiotuotteena, jotta saadaan kaupunkien keskustat maalämpöön

< 2030

  • Mahdollistetaan energian kausivarastointi Pohjoismaiden kaupunkien suurilla maalämpökentillä osana kaupunkien omia kaukolämpöverkkoja
  • Geoenergia osana suurten kaupunkien lämmitys ja jäähdytys infrastruktuuria

< 2035

  • Maalämpökenttien oma tuotanto hiilineutraalia.

< 2040

  • Rototecin koko toiminta hiilineutraalia.

Prestationer

Yrityksen kuvaus

Rototec on Euroopan suurin geoenergiaratkaisujen toimittaja ja alan innovatiivinen uudistaja. Geoenergia on maaperästä kerättävää uusiutuvaa energiaa, jonka avulla voidaan sekä lämmittää, että viilentää kaikenkokoisia kiinteistöjä. Rototecin kokonaisvaltainen konsepti kattaa koko prosessin energiajärjestelmän konsultoinnista ja suunnittelusta asennukseen. Vuonna 2007 perustettu Rototec toimii Suomessa, Ruotsissa ja Norjassa ja sen liikevaihto vuonna 2020 oli yli 51 miljoonaa euroa. Lisätietoja www.rototec.fi

Jan Herranen
Maajohtaja
Rototec Oy
jan.herranen@rototec.fi
+358 40 610 5176