Toistakymmentä helsinkiläistä kotitaloutta lähti mukaan Helsingin kaupungin ja D-mat Oy:n järjestämään kokeiluun, jonka tavoitteena oli tukea kotitalouksia oman hiilijalanjälkensä pienentämisessä. Kuukauden kestäneellä kokeilujaksolla tehdyt teot pudottavat kokeilijoiden hiilijalanjälkiä keskimäärin 15 prosenttia, kun kokeilluista teoista tulee tapa.

Kotitalouksien keskimääräinen hiilijalanjälki lähtötilanteessa oli 6,9 tCO2e vuodessa ja materiaalijalanjälki 25,1 tonnia vuodessa. Jalanjälkeä lähdettiin pienentämään kokeilemalla kestäviä elämäntapoja liittyen asumiseen, liikkumiseen, ruokaan ja muihin kulutustottumuksiin.

Tiekarttatyöpajassa pelatussa 1,5 asteen elämäntapapelissä oli noin 100 kestävän elämäntavan mukaista tekoa, joista kotitaloudet valitsivat omaan elämäntilanteeseensa sopivimmat. Helsingin kokeilijat valitsivat tiekartoilleen eniten ruokaan ja asumiseen liittyviä tekoja. Kokeiluissa suosituimmiksi teoiksi nousi “Keitän kahvia vain tarvitsemani määrän”, “Ostan viallisen vihanneksen”, ”Vaihdan ruokajuoman maidosta vedeksi” ja “Suosin perunaa ja ohraa riisin sijaan”.

Lisäksi kokeilijat toteuttivat muitakin tekoja, kuten: “Kompensoin lennot Hki–Malaga-Hki”, “Emme ostaneet tavaroita joululahjaksi“ ja “Söin vähemmän”.

Kotitaloudet suunnittelivat oman kestävien elämäntapojen tiekarttansa vuoteen 2030. Tiekartoille valittujen tekojen avulla kotitalouksien hiilijalanjäljet laskisivat keskimäärin 48 prosenttia vuoteen 2030 mennessä.

 

Kokeilu on osa Kestävien elämäntapojen kiihdyttämöä, jota toteutetaan yhtä aikaa seitsemässä maassa.

Lue lisää osoitteesta www.suslife.info

Teksti: Ulla Ala-Ketola

Video: Konsta Hellsten

Viimeisimmät artikkelit