Biopäällyste muistuttaa muovia

Kirjojen päällystäminen pidentää selvästi kirjan käyttöikää ja vähentää näin ympäristön kuormitusta. Toisaalta muovin käyttö päällysteenä on ympäristöongelma. Tähän saakka vaikeutena on ollut löytää muoville tarpeeksi laadukas kasvipohjainen korvaaja.

Nyt käyttöönotettu kotimaisen Pelloplastin mattapintainen biomuovi on ulkonäöltään ja käyttöominaisuuksiltaan hyvin lähellä aikaisempaa muovitusmateriaalia.

Biomuovi on valmistettu kasvipohjaisesta kalvosta, joka on tehty sokeriruokoetanolista. Kalvo valmistetaan kokonaan uusiutuvista raaka-aineista, eikä se sisällä fossiilisia raaka-aineita. Muovin vesiohenteiset liimat eivät myöskään sisällä liuottimia.

Tavallisen muovin varasto käytetään loppuun

Varastossa on vielä jonkin verran tavallista muovia, mutta kun se on käytetty loppuun, uutta ei enää tilata. Jatkossa materiaalitäydennykset ovat biomuovia.

Suomen kirjastopalvelu Oy:n myyntijohtaja Anna Humalainen kertoo, että tällä hetkellä käytetään rinnakkain normaalia ja biomuovia. -Siirtymäaikaa kestää, kunnes varastoomme aiemmin tilattu tavallinen muovikalvo on käytetty loppuun. Normaali muovi tulee loppumaan karkeasti arvioiden muutaman kuukauden sisällä.

Kaikkea ei tarvitse päällystää

Tutkinnassa on myös se, kuinka hyvin kirjat kestävät lainauskäytössä, jos niitä ei päällystetä lainkaan. Helsingin kirjastoissa maaliskuussa aloitettu kokeilu on edelleen kesken, koska kirjat eivät ole koronasulun vuoksi ehtineet vielä kiertää tarpeeksi.

Kirjastoissa arvellaan, että yleisesti ottaen kokonaan päällystämättä voisi jättää nopeasti vanhentuvat aineistot, lehdet, edulliset pokkarit tai tietokirjat, joita lainataan harvoin. Sen sijaan erityisesti ainakin lastenkirjoissa on hyvä olla suojaava pinta.

Kuopion kaupunginkirjasto on hankkinut kaiken aineiston kokonaan suojaamattomana pian kahden vuoden ajan. Kirjat ovat kestäneet erittäin hyvin ja kokeilua jatketaan.

-Asiakkaat ovat suhtautuneet muovittomuuteen sekä kannustavasti että epäilevästi. Kiittävää palautetta on tullut kuitenkin enemmän, eikä kokeilua ole mitään syytä keskeyttää, kertoo asiakas- ja kokoelmapäällikkö Minna Koistinen Kuopion kaupunginkirjastosta.

Tavallinen muovi historiaan

Biomuoviin siirrytään tänä keväänä Helsingin lisäksi Espoon, Vantaan ja Kauniaisten kirjastoissa. Pelkästään Helsingin kirjastoihin hankittiin viime vuonna noin 124 000 kirjaa.

Suomen kirjastopalvelu Oy ja konsernin toinen yritys Booky.fi Oy ovat Helmet-kirjastojen sopimustoimittajia. Ne toimittavat pääkaupunkiseudun kirjastoille käytännössä kaiken kirja-aineiston. Muovittaminen tapahtuu pääosin koneellisesti.

Kuva: Maarit Hohteri / Helsingin kaupunki

Lisätietoja:
Siirtymisestä biomuoviin Helmet-alueella:

myyntijohtaja Anna Humalainen

Suomen kirjastopalvelu Oy

anna.humalainen@kirjastopalvelu.fi 

puh. 045 679 1276

Helsingin kirjastojen muovittomuudesta:

palvelupäällikkö Kirsi Salminen

Kirjastoverkon yhteiset palvelut

kirsi.m.salminen@hel.fi

puh. 09 31071303, 0440 554440 

Materiaalista: https://pelloplast.fi/suojausratkaisut/bio-suojakalvot/

Viimeisimmät artikkelit