Suomi lämpenee enemmän kuin maapallo keskimäärin, ja keskilämpötilojen ennustetaan nousevan Helsingissä useilla asteilla ilmastonmuutoksen seurauksena. Talvet lämpenevät kuitenkin enemmän kuin kesät.

Todennäköisesti Helsingissä on hellepäiviä ja helleaaltoja yhä enemmän, ja korkeimmat kesälämpötilat ovat yhä korkeampia. Sään vuosien välinen vaihtelu on kuitenkin tyypillistä jatkossakin, eli luvassa on sekä kylmempiä että lämpimämpiä kesiä. Ilmastonmuutos vaikuttaa siihen, kuinka usein ja kuinka voimakkaina erilaisia sääilmiöitä jatkossa esiintyy.

Helteiden yleistyminen ei kuitenkaan ole pelkästään ihana asia.

Helsingissä vaikuttaa lämpösaarekeilmiö, joka lisää altistumista helteille tiiviisti rakennetussa kaupunkiympäristössä. Ilmiön takia kaupunkialueilla on lämpimämpää kuin ympäröivällä maaseudulla. Ilmiö syntyy rakennusten, liikenteen ja teollisuuden tuottamasta hukkalämmöstä sekä kaupungin rakenteisiin varastoituneen auringonsäteilyn vapautumisesta lämpönä.

Kuumuus lisää terveysriskejä

Helteiden myötä kasvaa myös helteiden aiheuttama terveysriski. Kuumuus lisää kuolleisuutta heti ensimmäisen vuorokauden aikana, ja helleaallon jatkuessa pidempään terveysvaikutukset lisääntyvät voimakkaasti. Kun rakennukset lämpenevät eikä elinympäristö viilene yölläkään, elinympäristön lämpökuormitus on pitkäaikaista.

Helteet kuormittavat erityisesti pitkäaikaissairaita ja ikääntyneitä. Helteet vaikeuttavat pitkäaikaissairaiden oireita ja lisäävät sairaalahoidon tarvetta. Pitkittyneestä muutaman viikon hellejaksosta voi aiheutua Suomen tasolla jopa useita satoja ennenaikaisia kuolemia. Helsingin kaupunki käynnistää parhaillaan sotekiinteistöjen viilennyskorjauksia, joilla pyritään varautumaan ääriolosuhteiden yleistymiseen ja sopeutumaan ilmastonmuutokseen.

Helteiden vaikutukset koskevat kaikkia kaupunkilaisia, mutta vaikutukset riippuvat esimerkiksi siitä missä asuu ja missä työskentelee. Pieni kerrostaloasunto ilman jäähdytystä, paahteinen päiväkodin piha tai joukkoliikennevälineen kuskin istuin voivat olla helteellä tukalia paikkoja. Jatkossa pitääkin kiinnittää entistä enemmän huomiota siihen, että kaikilla on mahdollisuus pitää taukoa työstä ja ylipäänsä päästä virkistäytymään johonkin viileään tilaan.

Helsingin kaupungin sosiaali- ja terveystoimessa ympäristöasiantuntijana työskennellyt Annukka Kokkonen kertoo alla olevalla videolla ilmastonmuutoksen vaikutuksista Helsingissä.

Kuva: Aleksi Poutanen / Helsinki Partners

Viimeisimmät artikkelit