Ilmastomme on jo muuttunut, Suomen ilmasto on lämmennyt yli 2°C esiteollisesta ajasta. Ilmastonmuutos vaikuttaa Helsingin olosuhteisiin jo nyt, sillä äärevät sääilmiöt kuten rankkasateet ja helle- ja kuivuusjaksot ovat yleistyneet. Tulevaisuuden ilmastonmuutoksen voimakkuus riippuu päästöistä. Paluuta entiseen ei kuitenkaan ole, joten sopeutuminen ilmastonmuutoksen aiheuttamiin vaikutuksiin on välttämätöntä.

Ilmastonmuutokseen sopeutumisella tarkoitetaan luonnon ja ihmisen mukautumista ilmastollisiin muutoksiin minimoimalla niiden haittoja ja hyödyntämällä mahdollisia etuja.

Helsingin lähitulevaisuuden tärkeimmät ilmastoriskit ovat rankkasateiden aiheuttamat kaupunkitulvat sekä helteiden aiheuttamat terveysriskit. Helsingin tulee myös sopeutua hitaammin tapahtuviin muutoksiin, kuten merenpinnan nousuun.

Helsingin uuden kaupunkistrategian tavoitteen mukaan kaupunki on varautunut sään ääri-ilmiöihin ja niiden välillisiin vaikutuksiin. Helsinki sopeutuu etenevän ilmastonmuutoksen vaikutuksiin ja turvaa kaupungin asukkaiden elämänmuotoa, terveyttä ja suojaa heidän omaisuuttaan. Sopeutumiskyvyn vahvistamiseksi puiden ja vehreyden määrää kaupungissa lisätään.

Helsingin edellytykset varautua sään ääri-ilmiöihin ja sopeutua ilmastonmuutoksen vaikutuksiin ovat hyvät. Helsinki on pääkaupunkina koko maan kannalta merkittävä väestön, työpaikkojen, julkisten ja yksityisten investointien, rakentamisen, hallinnon ja tutkimuksen ja kehittämisen keskittymä. Helsingin ja pääkaupunkiseudun laajat markkinat ja hyvät resurssit mahdollistavat toimintamallien ja innovaatioiden kehittämisen ja levittämisen.

Helsingillä on Kaupunginhallituksen hyväksymät Ilmastonmuutokseen sopeutumisen linjaukset 2019–2025, joiden toteuttaminen on käynnissä. Helsingin kestävän energian ja ilmaston toimintasuunnitelmaan (SECAP) on koottu kaupungin ilmastotyötä edistäviä arviointeja, ohjelmia ja toimenpiteitä. Sopeutumista koskevat suunnitelman luvut 6. ja 7.

Tutustu SECAP-raporttiin tästä.

Lue tästä lisää kaupunkistrategiasta.

Viimeisimmät artikkelit