Timo Määttä ja Emma Berg

Emma Berg ja Timo Määttä tekevät työtä viiden muun kaupungin kanssa.

Helsinki mukana Energiaviisaat kaupungit (EKAT) 6aika -hankkeessa, jossa etsitään uusia älykkäitä ja vähähiilisyyttä tukevia ratkaisuja kaupunkien asuin- ja palvelukiinteistöjen energiatehokkuuden parantamiseen. Lisäksi hankkeessa tarkastellaan alueellisten energiajärjestelmien kehittämistä ja rakennusten elinkaari- sekä 0-energiakortteleiden suunnittelua.

Mukana toteuttamassa ovat myös muut Suomen suurimmat kaupungit: Turku, Tampere, Oulu, Espoo ja Vantaa. Yhteistyö kaupunkien välillä on jokapäiväistä. Ratkaisuja etsitään yhteistyössä rakennusten käyttäjien, alueiden asukkaiden, yritysten ja muiden energia-alan asiantuntijoiden kanssa.

Helsingissä pilottikohteet ovat kaupungin palvelukiinteistöjä, pääosin kouluja, joiden rakennuksista Rakennetun omaisuuden hallinta -palvelu vastaa. Helsingin osatoteutuksessa on monta teemaa:

  • Koulurakennusten energia- ja olosuhdetiedon visualisoimista kokeillaan koululaisten ja opettajien ja rakennusten muiden käyttäjien hyödyksi yhdessä pilottikoulujen kanssa
  • Kehitetään mallia, jolla hankitaan yrityksiltä palveluna energiatehokkuuden parantamista yhden tai useamman rakennuksen tasolla
  • Kokeillaan virtuaalivoimalaitoksia ja sähkön kysyntäjoustoa kouluissa, siitä voit lukea lisää täältä
  • Kehitetään elinkaariohjausmallia, joka auttaa rakentamishankkeita tekemään parempia päätöksiä elinkaariajattelun mukaisesti, jotta pystytään luomaan terveellisiä ja tehokkaita tiloja myös pienemmillä ilmasto- ja ympäristövaikutuksilla

Energiatehokkuudella on tärkeä rooli hiilineutraaliuden saavuttamisessa ja paremman tulevaisuuden rakentamisessa meille kaikille sekä tuleville sukupolville. Energiaviisaat kaupungit -hanke kehittääkin hiilineutraalia Helsinkiä ja tukee Hiilineutraali Helsinki -toimenpideohjelmaa. Hankkeen tavoitteena on nostaa mukana olevat kaupungit energiatehokkuuden kansainvälisiksi esimerkkialueiksi sekä edistää liiketoiminnan kehittämistä ratkaisujen ympärille yhdessä yritysten kanssa.

Helsingin kaupunkiympäristön toimialalla Energiaviisaat kaupungit -hankkeen työntekijät toimivat yhteiskuntavastuuyksikössä ja sen alla ympäristö- ja energiatiimissä. Lisätietoa osallistumismahdollisuuksista, kaupunkien pilottikohteista sekä hankkeen tapahtumista löydät  hankkeen verkkosivuilta, tilaamalla uutiskirjeen tai ottamalla suoraan yhteyttä. Seuraa hanketta myös Twitterissä!

Viimeisimmät artikkelit