Energiaremontti – mitä, miksi ja miten?

Asuntojen lämmityslaskuun ja asumisen hiilijalanjälkeen voidaan vaikuttaa parantamalla energiatehokkuutta. Energiatehokas rakennus kuluttaa vähemmän energiaa, ja näin syntyy vähemmän päästöjä. Parasta on, että samalla asumiskulut pienenevät.

Mikä on energiaremontti?

Energiaremontti tarkoittaa remonttia, jonka aikana rakennuksen energiatehokkuutta parannetaan ja/tai rakennuksessa otetaan käyttöön uusiutuvaa energiaa. Usein energiaremontti on yhdistelmä erilaisia toimenpiteitä.

Kerrostalossa energiaremontti voi tarkoittaa esimerkiksi maalämmön käyttöönottoa tai lämmöntalteenottojärjestelmän asentamista. Tällaisten remonttien tekemisessä ei yleensä tarvitse odottaa isoa peruskorjausta, vaan remontti on usein hyödyllinen sellaisenaan, ja remontointityön aikana asunnossa voi asua normaalisti.

Joidenkin remonttien toteuttamisessa on yleensä taloudellisesti kannattavampaa odottaa seuraavaa suurta remonttia. Ikkuna- ja julksivuremonttien suunnittelun yhteydessä kannattaa tutkia mahdollisuudet esimerkiksi ikkunoiden, katon ja julkisivujen lämmöneristämiseen.

Miksi energiaremontti kannattaa tehdä?

Energiaremontti kannattaa tehdä, koska siitä on hyötyä asunnonomistajille. Lähes kaikissa helsinkiläisissä kerrostaloissa voidaan parantaa energiatehokkuutta niin, että se on taloudellisesti kannattavaa.

Kerrostalossa energiaremontin avulla voi olla mahdollista jopa puolittaa lämmityskulut. Tämä tarkoittaa hoitovastikkeen ja asumiskulujen merkittävää pienenemistä ja ajan myötä kertyviä säästöjä, sillä lämmitys on suurin yksittäinen kuluerä taloyhtiöissä. Energiaremontti vaikuttaa myös positiivisesti asunnon arvoon.

Osa energiaremonteista näkyy myös asumismukavuuden paranemisena. Kun ikkunoiden ja seinien lämmöneristystä ja ilmanvaihtoa parannetaan, kotona ei tarvitse kärsiä kuumuudesta, kylmästä tai vetoisuudesta.

Mitä energiaremontti maksaa?

Energiaremontin hinta riippuu siitä, millaisesta remontista tai kokonaisuudesta on kyse. Usein energiaremontti on mahdollista toteuttaa vastikeneutraalisti eli niin, että syntyvillä säästöillä rahoitetaan koko remontti, eikä yhtiövastiketta tarvitse nostaa remontin takia. Parhaimmillaan energiaremontti ei siis maksa asumiskulujen kannalta käytännössä mitään, ja alkaa ajan myötä tuottaa säästöjä. Ison energiaremontin kustannusten takaisinmaksuaika taloyhtiössä on tyypillisesti 10–15 vuotta. Pienemmissä remonteissa takaisinmaksuaika on lyhyempi.

Remontteja voidaan rahoittaa myös esimerkiksi täydennysrakentamisella. Rahoitusvaihtoehdot monipuolistuvat jatkuvasti.

Energiaremontin tekemistä on kannattavaa selvittää nyt, sillä valtio (ARA) tarjoaa vuoteen 2022 asti energia-avustusta. Taloyhtiöt voivat saada energiaremontin tekemiseen 4000–6000 euron avustuksen asuntoa kohden.

Onko energiaremontti iso ilmastoteko?

On! Energiaremontti on suurin ilmastoteko, jonka taloyhtiö voi tehdä. Rakennusten energiankäyttö on Helsingin suurin hiilidioksidipäästöjen lähde, ja vanhojen asuinrakennusten energiatehokkuuden parantaminen on tärkeää, jotta Suomi saavuttaa tavoitteensa ilmastonmuutoksen hillitsemisessä. Yli puolet Helsingin hiilidioksidipäästöistä tulee asuntojen ja muiden rakennusten energiankäytöstä. Siksi kaupunki kannustaa myös yksityisiä kiinteistönomistajia energiatehokkuuden parantamiseen.

Diagrammi

(Helsingin alueellisten päästöjen jakauma.)

Millaiset taloyhtiöt hyötyvät remonteista?

Energiaremontista voivat hyötyä kaikenlaiset taloyhtiöt. Suurinta taloudellista hyötyä saavat käytännössä kerrostalot, jotka on rakennettu ennen 2000-lukua. Helsingissä on noin 260 000 asuntoa tällaisissa kerrostaloissa.

Millaista apua energiaremontteihin saa?

Jotta helsinkiläisten taloyhtiöiden olisi helpompaa tehdä energiaremontteja, kaupunki tarjoaa niille konkreettista apua. Kaupunki on perustanut rakennusvalvontaan energia-asiantuntijoiden tiimin, joka jalkautuu taloyhtiöiden puolueettomaksi tueksi energiaremonttien suunnittelun kaikissa vaiheissa.

Energia-asiantuntijoiden palvelut on suunnattu taloyhtiöille. Asiantuntija voi esimerkiksi osallistua taloyhtiön kokouksiin ja auttaa hallitusta tarjouspyyntöjen laatimisessa ja arvioinnissa. Lue lisää Taloyhtiöiden energianeuvonnan palveluista ja ota yhteyttä energia-asiantuntijaan»

Pientaloille energianeuvontaa antaa HSY. Motivan sivuilla on tietoa taloyhtiöille sekä vinkkejä muista neuvontaa antavista tahoista.

Energiaremontteihin on saatavilla myös huomattavaa taloudellista tukea. Valtio (ARA) myöntää energia-avustuksia asuinrakennusten energiatehokkuutta parantaviin korjaushankkeisiin vuoteen 2022 asti. Taloyhtiö voi saada avustusta 4000–6000 euroa per asunto.

Miten energiaremontti aloitetaan?

Energiaremontin edistämiseen on koottu vinkkejä asunnon omistajalle ja taloyhtiölle. Ensimmäinen askel kohti fiksua ja taloudellisesti kannattavaa remonttia on energiakartoituksen (toiselta nimeltään energiaselvitys) teettäminen. Energiakartoitus ei sido taloyhtiötä mihinkään vaan sen avulla selviää, millainen energiaremontti voisi olla hyödyllinen.

Etkö löytänyt etsimääsi tietoa? Voit kysyä lisää kaupungin energia-asiantuntijoilta »

Tee ehdotus taloyhtiöllesi!

Tietoa taloyhtiölle

Apua energiaremonttiin